Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovenský kanibal sa dnes o desiatej postaví pred súd

Súd vo Worcesteri bude dnes podliehať prísnym bezpečnostným opatreniam.
Súd vo Worcesteri bude dnes podliehať prísnym bezpečnostným opatreniam.

HEREFORD - Prvý slovenský kanibal Ján Ometak (26), ktorý približne pred týždňom v západoanglickom mestečku Lyonshall napadol anglického dôchodcu (75), sa dnes dopoludnia dostane pred súd. Na muža, ktorý na odľahlom anglickom vidieku zasial príšerný strach, striehne spolu s významnými anglickými médiami aj Nový Čas.

Súčasná tvár prvého slovenského kanibala možno zostane tajomstvom aj po dnešku. Miestne anglické zákony totiž do bodky rešpektujú prezumpciu neviny, a tak je v deň predbežného výsluchu zakázané fotografovať nielen v priestoroch samotného korunného súdu vo Worcesteri, ale aj v jeho blízkosti. Navyše Jána Ometaka (26) by mali z vyšetrovacej väzby na miesto určenia priviezť v aute zahaleného tak, aby nebol identifikovateľný. Podľa niektorých informácií je dokonca možné, že sa Ján na súd ani nedostaví.

Obzvlášť zdržanlivé sú tiež britské úrady, ktoré vzhľadom na závažnosť kauzy uvalili na celý prípad embargo. Predbežný súd so slovenským kanibalom by sa mal začať o desiatej hodine miestneho času, jeho trvanie sa odhaduje na niekoľko minút.

V prípade, že Ján Ometak uzná pred sudcom Alistairom McCreathom svoju vinu, bude odsúdený, v opačnom prípade sa súd môže vliecť šesť až osem týždňov. Ometakov prípad dostal na stôl detektív inšpektora Lewellyna a Slovákovi bol štátom pridelený obhajca Coulson Read z Herefordu, teda mestečka, kde sa po príchode do Anglicka zdržiaval.

V každom prípade by mal dnes anglický súd rozhodnúť nielen o ďalšom postupe vyšetrovania, ale tiež zhodnotiť psychický stav obžalovaného. Po verdikte o zdravotnom stave Ometaka bude jasné, aký trest Slovákovi hrozí. Ometak je zatiaľ obžalovaný z pokusu o vraždu, a tiež z útoku na staršieho občana (britské zákony totiž pedantne chránia starších občanov).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu