Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Budúca česká vláda chce znížiť daň z príjmu na 15 až 19 percent

BRATISLAVA - Strany pravdepodobnej budúcej českej vládnej koalície sa v piatok dohodli, že ak sa im podarí vytvoriť vládu, znížia daň z príjmu. Konkrétne číslo v koaličnej zmluve chýba, výška daňového zaťaženia by sa však mala pohybovať v rozmedzí 15 až 19 percent. Občianskodemokratickej strane (ODS), ktorá zvíťazila vo voľbách a ktorej predseda Mirek Topolánek by sa mal stať budúcim českým premiérom, sa do koaličnej zmluvy podarilo presadiť myšlienku rovnej dane. Z nej by malo existovať len niekoľko výnimiek pri dani z pridanej hodnoty na základné potraviny či lieky.

"Zatiaľ nepadlo rozhodnutie, aká vysoká by mala byť sadzba dane z príjmu, takže sa to ani neobjavilo v koaličnej zmluve," cituje český internetový server iDnes predsedu Kresťanskodemokratickej únie - Českej strany ľudovej (KDÚ-ČSL) Miroslava Kalouska.

V zdravotníctve koalícia počíta so zavedením poplatkov za recepty. Ani tu ešte nebola stanovená konkrétna výška, podľa niektorých českých médií by však malo ísť asi o dvadsať korún. Do koaličnej zmluvy sa nedostalo zavedenie školného na vysokých školách, ktoré presadzovala ODS. Naopak, ak sa táto koalícia ujme moci, chce opätovne zaviesť možnosť hlásiť sa v prvom kole prijímacích skúšok na viac stredných škôl naraz.

Strana zelených do koaličnej zmluvy presadila zachovanie zákazu jazdy kamiónov cez voľné dni. Podľa súčasnej legislatívy mala byť jazda kamiónov od júla povolená už aj v nedeľu poobede. Zelení presadili aj moratórium na stavbu nových jadrových elektrární a stop rozširovaniu ťažby hnedého uhlia v severných Čechách.

Koalícia chce zrušiť aj takzvanú priestupkovú imunitu poslancov. Tí si teraz môžu vybrať, či zaplatia pokutu na mieste, alebo bude o ich priestupku rokovať parlament. Do koaličnej zmluvy sa nakoniec nedostala priama voľba prezidenta ani starostov.

Strany pravdepodobnej budúcej koalície sa v piatok dohodli aj na rozdelení ministerských postov. ODS má dostať desať vládnych postov vrátane premiérskeho kresla, kresťanskí demokrati a zelení budú mať po troch ministroch. Zrušené by mali byť dve ministerstvá - pre miestny rozvoj a informatiku. Vzniknúť by malo nové ministerstvo pre európske záležitosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu