Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovákov odsúdili v Rakúsku za fingovaný prepad kamiónu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Súd v rakúskom Sankt Pöltene dnes uzavrel prípad fingovaného prepadu kamiónu naloženého mobilnými telefónmi z decembra 2009. Štyroch Slovákov a jedného Maďara odsúdil za napomáhanie k sprenevere, zbavil ich však obvinení z lúpeže.

Obžalovaní sa bránili, že nešlo o žiadny skutočný, ale o fingovaný prepad. Súd ich verziu podľa agentúry APA nakoniec prijal a za napomáhanie ich poslal do väzenia na tri až sedem rokov.

Pri tomto predstieranom prepade na rakúskej západnej diaľnici A1 zastavili 11. decembra 2009 traja páchatelia preoblečení za policajtov kamión naložený novými mobilnými telefónmi. Na priľahlom parkovisku potom oboch vodičov zviazali a s kamiónom odišli do Horného Rakúska, kde náklad preložili do iného auta. Išlo o 4500 telefónov v hodnote 466 tisíc eur. Maďarských vodičov potom nechali spútaných na nákladnej ploche kamiónu.

Rakúska polícia ešte v ten istý deň zadržala troch Slovákov vo veku od 25 do 28 rokov. Tí sa od začiatku bránili tvrdením, že nešlo o žiadny skutočný prepad, ale o akciu vopred dohodnutú s maďarskými vodičmi. Vyšetrovanie obžalobu rozšírilo o ďalšieho Slováka a jedného Maďara, ktorí ale rovnako trvali na verzii "dohovoreného kšeftu". Ukradnutý náklad sa doteraz nenašiel.

Jadrom riešenia prípadu bolo vypnutie poplašného zariadenia, ktorým bol kamión kvôli cennému nákladu vybavený. Podľa obžalovaných ho zneškodnili vodiči, pretože tak znela dohoda, podľa vodičov však obžalovaní, pretože "sa v tom vyznali". Vodiči si ale v mnohých veciach navzájom protirečili a súd sa podľa APA po váhaní nakoniec priklonil k verzii obžalovaných, pretože mu pripadala o niečo pravdepodobnejšia. Súd udelil tresty od troch do siedmich rokov väzenia za napomáhanie k sprenevere. Dvaja odsúdení trest prijali, dvaja si vzali lehotu na rozmyslenie a jeden hneď oznámil odvolanie. Rozsudok tak zatiaľ nenadobudol právoplatnosť. Ako dopadli "prepadnutí" maďarskí vodiči agentúra neuviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu