Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bezohľadní obchodníci: Rádioaktívne autá z Fukušimy predávajú ako nové!

Na Slovensko by sa rádioaktívne autá dostať nemali
Na Slovensko by sa rádioaktívne autá dostať nemali

TOKIO – Japonský trh s automobilmi zaplavili kontaminované vozidlá. Navyše sa túto skutočnosť snažia predajcovia skryť. Chaos v krajine nastal potom čo odmietlo na svoje územie pustiť rádioaktívne autá Rusko a krajiny juhovýchodnej Ázie. Japonské média priniesli už aj prvé príbehy ľudí, ktorí sa nechali bezohľadnými predajcami oklamať.

Automobily pritom z vonku vyzerajú úplne normálne, no v čase jadrovej katastrofy boli v okruhu 30 kilometrov od elektrárne, z ktorej unikala rádioaktívna para. Díleri doteraz bohatli na tom, že autá predávali do Ruska, či Austrálie. Kvôli testom na radiáciu však Rusi tento biznis stopli a naspäť do Japonska poslali vyše 660 áut.

Niet sa čo čudovať, niektoré vozy totiž presahovali až 20 krát povolené maximum ožiarenia. O prípade keď si človek kúpil rádioaktívne auto a ani o tom nevedel už informovali aj japonské denníky. Minivam z mesta Iwaki mal miesto povolených 5 mikrosievertov až 110. Neskôr navyše vláda limity znížila na 0,3 mikrosievertov. „Šťastný“ kupujúci ho získal v aukcii za 11 tisíc eur.

Keď ho chcel predať do zahraničia dozvedel sa, že prekračuje povolenú normu. "Opakovane som auto dekontaminoval. Vymenil som filter klimatizácie, stierače aj pneumatiky, ale radiácia klesla iba o 30 mikrosievertov," vyhlásil predajca. Keďže sa však nechcel vzdať svojich peňazí na auto, vymenil ŠPZ. V septembri ho predal v aukcii za 9 tisíc eur.  Dodnes a nevie, kto auto kúpil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu