Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tokijská voda z vodovodu už je v poriadku aj pre bábätká

Tokijská voda je v poriadku
Tokijská voda je v poriadku

OSAKA - Tokijská radnica vo štvrtok zrušila varovanie pred obyčajnou pitnou vodou, v ktorej miera radiácie po minulotýždňovej havárii jadrovej elektrárne Fukušima nakrátko prekročila povolené hodnoty.

V utorok v pitnej vode v tokijskej mestskej časti Kacušika namerali 210 becquerelov rádioaktívnej látky, pričom povolená hodnota na používanie vody do mlieka pre bábätká je 100 becquerelov. Vo štvrtok táto hodnota klesla na 79, čiže voda je už bezpečná aj pre novorodencov, informovali predstavitelia mesta. Pre dospelého a deti od jedného roku je považovaná za nezávadnú voda, v ktorej hodnota radiácie nepresiahne 300 becquerelov na liter.

Úrady v pondelok namerali zvýšené hodnoty jódu i cézia aj v mori neďaleko elektrárne. Prevádzkovateľ elektrárne spoločnosť Tokyo Electric Power Co. uviedol, že testy potvrdili vysoké hodnoty rádioaktívnych látok v morskej vode. Aký dopad by radiácia mohla mať na podmorský život, nie je zatiaľ jasné.

Vláda už predtým zakázala vývoz niektorých druhov potravín zo zasiahnutej oblasti v okolí elektrárne, pričom varovala predovšetkým pred konzumáciou špenátu a ďalšej listovej zeleniny.

Japonské Tokio opäť otvára obchody

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu