Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo vravia slovenskí politici na britské voľby: Vymanenie sa z chaosu či odstrašujúci príklad

Slovenskí politici sa vyjadrili k britským voľbám Zobraziť galériu (8)
Slovenskí politici sa vyjadrili k britským voľbám (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Topky/Maarty, TASR/Jakub Kotian, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Voľby vo Veľkej Británii, v ktorých Boris Johnson na čele konzervatívcov zvíťazil, sú už definitívne za nami. Na stole je teraz aj otázka brexitu a aj to, že samotný Johnson má teraz väčší mandát, aby krajinu vyviedol z Európskej únie. Slovenských politikov sme sa pýtali, ako tieto voľby vnímali a odpovede boli skutočne rozmanité.

Čaputová verí, že sa brexit dorieši

"Pani prezidentka rešpektuje výsledky britských volieb. Verí, že konečne povedú k doriešeniu otázky brexitu v čo možno najkratšom čase. Pre Slovensko aj pre EÚ, v prípade odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ, zostáva prioritou udržať a rozvíjať čo najužšie vzťahy vo všetkých oblastiach na prospech občanov našich štátov," povedal Martin Strižinec z komunikačného sektora prezidentského úradu

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Podľa Pellegriniho to nie je dobrá správa

Po predčasných parlamentných voľbách v Británii, ktoré sa konali vo štvrtok, bude pre EÚ kľúčové zachovanie jednoty aj počas ďalších rokovaní. "Nie je to dobrá správa pre EÚ - je to prvýkrát v histórii, keď nás opustí krajina," uviedol slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na piatkovej tlačovej konferencii po skončení sa dvojdňového summitu EÚ.

"Kľúčové bude, aby sme si jednotu zachovali aj počas oveľa ťažších rokovaní," povedal premiér, pričom uviedol, že počas summitu zaznela výzva ponechať rokovania zo strany EÚ na vyjednávača pre brexit Michela Barniera. Pellegrini poukázal na to, že výsledky britských volieb naznačujú aj možnosť komplikácií v súvislosti so Škótskom.

Podľa Pellegriniho je vysoká pravdepodobnosť, že britský premiér Boris Johnson "má takú väčšinu v parlamente, ktorá mu umožní ratifikovať čo najskôr dohodu" o vystúpení Británie z EÚ. Šéf slovenskej vlády zdôraznil, že počas nasledujúcich 11 mesiacov budú musieť zúčastnené štáty vyrokovať všetky dohody týkajúce sa spolunažívania EÚ a Británie, čo bude "extrémne náročné". "Stále je možnosť, aby sme k 30. júnu túto lehotu mohli predĺžiť o jeden - dva roky, ale nie je isté, či Británia o túto lehotu požiada," dodal Pellegrini.

Čo vravia slovenskí politici
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Brexit spečatený

Členovia Demokratickej strany si myslia, že brexit je už len otázkou času. "Brexit je spečatený. Demokratická strana blahoželá britským konzervatívcom k presvedčivému víťazstvu. Veľká Británia opäť preukázala, že nie je náhodou považovaná za kolísku demokracie. V takej zložitej otázke, akou je odchod krajiny z Európskej únie, dokážu občania rozhodovať stále civilizovane. Demokratická strana vidí Slovensko ako pevnú súčasť Európskej únie a zároveň verí, že medzi Úniou a Veľkou Britániou sa vzájomné vzťahy dostanú do obojstranne výhodnej podoby," povedal líder kandidátky DS Jozef Rajtár.

Čo vravia slovenskí politici
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Richter bude situáciu sledovať

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) avizoval, že bude pozorne sledovať situáciu okolo odchodu Veľkej Británie z Európskej únie v súvislosti so Slovákmi pracujúcimi v tejto krajine. V Británii vo voľbách zvíťazila Konzervatívna strana. Premiér Boris Johnson zopakoval svoj sľub, že sa uskutoční brexit a Británia podľa neho opustí EÚ 31. januára 2020.

Ján Richter
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Včera (12.12.) sa uskutočnili len voľby, bude veľmi dôležité, aká forma zmluvy bude. Predpokladám, že posledná ponuka, ktorá bola, bude dodržaná a Spojené kráľovstvo ku koncu januára, tak ako deklaruje terajší premiér, odíde z EÚ," skonštatoval v piatok na tlačovej konferencii Richter s tým, že ministerstvo viaceré okolnosti v Británii už mapovalo, napríklad počty pracujúcich Slovákov.

"Každopádne si myslím, že tí, ktorí vo Veľkej Británii pracujú aj žijú nejaké obdobie, tak sa ich nebudú žiadne negatívne okolnosti dotýkať. U ostatných záleží, ako budú prijaté legislatívne normy. Každopádne si nemyslím, že to bude vec len národnej legislatívy a iniciatívy, že bude asi rovnaký rozmer pre všetky krajiny EÚ. Budem to sledovať, možno sa k tomu vrátime," doplnil Richter. Zároveň dodal, že ministerstvo sa bude možno vedieť k tejto problematike vyjadriť lepšie už budúci týždeň. Slovensko sa odchodom Británie z Únie v tomto roku zaoberalo niekoľkokrát. Zámerom bolo, aby boli zachované práva slovenských občanov, ktorí v krajine pracujú.

Podľa SaS sa Británia konečne vymaní

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je presvedčená, že po víťazstve Borisa Johnsona sa Británia vymaní z chaosu a EÚ z neistoty, ktorú prinášalo neustále predlžovanie brexitu. „Boris Johnson získal presvedčivý mandát. Voliči jasne vyjadrili, že chcú vystúpiť z Európskej únie, čo musí Únia rešpektovať. Vyjadrujem presvedčenie, že najbližší výstupný termín koncom januára sa vďaka týmto predčasným voľbám už viac nebude posúvať,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Martin Klus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Každý odklad brexitu bol podľa podpredsedu NR SR za SaS a tímlídra strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martina Klusa len útrpným čakaním ďalšieho vývoja. Podľa liberálov bude však obrovskou výzvou pre EÚ a aj novú vládu SR, aby EÚ zostala v tejto veci jednotná a vyrokovala, čo najlepšie vzájomné vzťahy. „Nesmieme zabúdať na desaťtisíce Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii a ani na ekonomické záujmy našej krajiny. Až budúca vláda ponesie zodpovednosť za riešenie týchto otázok. Hoci sme brexit nevítali a stále ho považujeme za škodlivý pre Slovensko, je čas ísť ďalej, aby rokovania boli konštruktívne,“ uzavrel Martin Klus.

Progresívci hovoria o odstrašujúcom príklade

Členov koalície PS/Spolu výsledky britských volieb práve nepotešili. "Výsledky volieb vo Veľkej Británii nemohli dopadnúť dobre. Nech je situácia v Británii pre nás odstrašujúcim príkladom, kam vyspelú, európsku a fungujúcu krajinu dokážu za pár rokov doviesť populisti, extrémisti a nimi používané dezinformácie," povedal pre Topky volebný líder progresívcov Michal Truban.

Trubanovci z výsledkov nie sú nadšení
Zobraziť galériu (8)
Trubanovci z výsledkov nie sú nadšení  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Viac o téme: PoliticiReakcieVoľby v Británii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu