Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predvolebná diskusia na univerzite sa skončila skôr, ako sa začala: Príčinou frašky bol europoslanec Uhrík

Diskusiu poznačila účasť europoslanca Milana Uhríka z ĽSNS Zobraziť galériu (4)
Diskusiu poznačila účasť europoslanca Milana Uhríka z ĽSNS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty, Ján Zemiar, TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Ostalo z toho len jedno veľké fiasko. Jedna z prvých predvolebných diskusií politických lídrov na Ekonomickej univerzite v Bratislave (EUBA) sa predčasne zrušila. Dôvodom skorého konca tejto akcie bola podľa viacerých hostí účasť europoslanca za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milana Uhríka.

Diskusiu s názvom Európske výzvy a programy politických strán organizovala na pôde Ekonomickej univerzity Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Univerzita mala tieto priestory len poskytnúť organizátorom v rámci prenájmu.

V tomto prípade išlo o Aulu v EUBA a diskusia sa mala uskutočniť budúci utorok 29. októbra od deviatej hodiny ráno. Vzápätí začali kotlebovci na sociálnej sieti šíriť plagát o tejto udalosti, na ktorom sú vyobrazení všetci diskutujúci, ktorí sa jej mali v danom bloku zúčastniť. Medzi nimi boli spomínaný Milan Uhrík, premiér Peter Pellegrini, bývalý prezident Andrej Kiska, šéf KDH Alojz Hlina a predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban.

Rúcať sa to začalo postupne

Medzi prvými, kto avizované vystúpenie v diskusii zrušil, bol predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina. "Tejto diskusie sa nezúčastním. Zároveň si vyprosujem, aby moja fotografia bola použitá na plagáte kotlebovcov. Nepôjdem do diskusie s niekým, kto na otázku, či odsudzuje deportácie našich občanov do nacistických táborov odpovie: ...nie som historik," uviedol na sociálnej sieti líder KDH.


Nová nádej! VIDEO Po krachu trojkoalície Kisku s PS/Spolu je v hre veľké spájanie opozície


Nasledoval ho jeho mimoparlamentný partner a líder PS/Spolu Michal Truban, ktorý bol tiež medzi pozvanými. "Vážim si akademickú pôdu aj organizátorov, ale so zástupcom ĽSNS nediskutujem," uviedol Truban a v príspevku uviedol upravený plagát s dodatkom o jeho neúčasti. Rovnako účasť odmietol aj bývalý prezident a predseda strany Za ľudí Andrej Kiska.

Predvolebná diskusia na univerzite
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Nevyhnutné sa veľmi skoro dostavilo

Včera krátko po pol štvrtej poobede sa napokon organizátori rozhodli diskusiu zrušiť. Oznámili to aj na sociálnej sieti.

Predvolebná diskusia na univerzite
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Tí vidia za neúspechom politizáciu celej udalosti. "Zámerom konferencie „Diskusia lídrov: Európske výzvy a volebné programy politických strán“, ktorej organizátormi sú Zastúpenie Európskej Komisie na Slovensku a Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku bolo získať názory politických strán na tri kľúčové výzvy pre Európu – starnutie obyvateľstva, digitalizácia a automatizácia a klimatické zmeny. Vzhľadom na nemožnosť naplnenia tohto cieľa z dôvodu odlišnej interpretácie jednotlivými aktérmi a celkovú politizáciu podujatia, sa ho organizátori rozhodli zrušiť. Názory politických aktérov na uvedené otázky sa pokúsia získať a prezentovať iným vhodným spôsobom," uvádza sa v stanovisku.

Prečo pozvali aj Uhríka

To, že sa diskusie mal zúčastniť aj člen ĽSNS sa dotyční snažili vysvetliť. Organizátori pre Denník N povedali, že pozvánky na podujatie začali diskutujúcim posielať ešte v polovici septembra, pričom tých si vyberali na základe prieskumov verejnej mienky politických strán. Pozvali teda všetky politické strany, ktoré mali viac ako päť percent voličov.

„Vzhľadom na to, že ide o predvolebnú diskusiu, zvolili sme postup podobný televíznym diskusiám. Pozývame všetkých, bez výnimky. Nejde o expertné podujatie, ale o politické,“ uvádza Patrik Kováč zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Uhrík tvrdí, že oponenti sa zľakli
Zobraziť galériu (4)
Uhrík tvrdí, že oponenti sa zľakli  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Uhrík vidí za zrušením diskusie svojich oponentov. "Dôvod je ten, že liberáli na čele s Trubanom, Kiskom a Hlinom sa zľakli mojej účasti na diskusii a radšej sabotovali celé podujatie, ako by mali čeliť konfrontácii s inými názormi," uzavrel europoslanec za ĽSNS.

Viac o téme: DiskusiaAlojz HlinaPeter PellegriniAndrej KiskaMichal TrubanMilan Uhrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu