Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kiska odsúhlasil zákon o ochrane majetku v plynárenstve: SPP ochráni pred Duckého zmenkami

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal vládny zákon o ochrane majetku v plynárenstve. Štátna spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP) tak bude čiastočne ochránená pred exekúciou. Zákon by mal tento podnik ochrániť pred zaplatením tzv. Duckého zmenky vo výške 30 miliónov eur.

„Potrebujeme poskytnúť aktívam držiteľa povolenia na dodávku plynu, ktorý je dodávateľom poslednej inštancie a ktorý je právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, exekučnú imunitu, a to vo vzťahu k jeho majetkovým účastiam na iných subjektoch,“ zdôvodnilo zákon Ministerstvo hospodárstva SR.

Plynárenská firma bude mať len čiastočnú exekučnú imunitu. „Predmetom exekučnej imunity má byť iba majetok takéhoto subjektu, ktorý predstavujú jeho majetkové účasti. Nejde teda o exekučnú imunitu absolútnu, ale iba čiastočnú,“ vysvetlil rezort hospodárstva. Čiastočnú exekučnú imunitu môže získať spoločnosť, ktorá má od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví povolenie na dodávku plynu. Musí byť dodávateľom poslednej inštancie, čiže v prípade potreby preberá záväzky voči spotrebiteľom, ktorým prestal dodávať plyn ich dodávateľ plynu. Taktiež musí byť právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu.

Zákon o ochrane majetku v plynárenstve sa podarilo schváliť za dvanásť dní, odkedy Najvyšší súd SR vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou SPP v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti STRODEN MANAGEMENT LIMITED, ktorú zastupuje advokát Robert Lenčéš. Ako informovala spoločnosť SPP, Slovenská republika ako ich jediný akcionár tak môže prísť o 30 miliónov eur. SPP považuje rozhodnutie Najvyššieho súdu SR za nezákonné a nespravodlivé. Spoločnosť zároveň podnikne všetky kroky na zvrátenie nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov.

Viac o téme: PrezidentZákonSPPAndrej KiskaDuckého zmenky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu