Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rezort obrany bije na poplach: Vojakov je málo a klesá záujem o vstup do armády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záujem ľudí o vstup do armády klesá, klesá aj ich kvalita. Zároveň sa zvyšuje počet vojakov odchádzajúcich do zálohy. Výsledkom toho je, že sa počet vojakov znižuje. Vyplýva to z Informácie o aktuálnom vývoji v oblasti doplňovania vojenského personálu Ozbrojených síl SR, ktorú dnes zobrala vláda na vedomie.

K 6. júlu bolo v armáde plánovaných 16 077 funkcií profesionálnych vojakov, ale ich skutočný počet bol len 12 180, t. j. o 3 897 menej, čo výrazne negatívnym spôsobom ovplyvňovalo a naďalej ovplyvňuje systém manažmentu vojenského personálu a plnenie úloh OS SR, zdôrazňuje sa v materiáli.

V roku 2012 sa do armády prihlásilo 2 417 záujemcov, z nich kritéria na vstup do armády splnilo 1 190, čo je 49 percent. V minulom roku sa hlásilo 1 637 záujemcov, znížené kritériá na vstup splnilo 511, čo je 31 percent. V prípade ponechania pôvodných kritérií v platnosti by úspešnosť záujemcov klesla pod 30 percent, píše sa v materiáli. V prvom polroku tohto roku bol zaznamenaný ďalší 18-percentný pokles podaných žiadostí o vstup do OS SR v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

Dá sa preto reálne očakávať, že počet záujemcov o štátnu službu profesionálnych vojakov bude v roku 2017 a v nasledujúcich rokoch nižší ako v roku 2016 a bude ďalej klesať, očakáva rezort obrany. Znižujúci sa počet záujemcov o vstup do OS SR navyše nedokáže pokryť ani počet každoročne odchádzajúcich profesionálnych vojakov. Je preto vysoko pravdepodobné, že negatívny trend z roku 2016, keď bolo z OS SR viac prepustených ako prijatých profesionálnych vojakov, bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

Ako sa ďalej uvádza v správe k materiálu, "ak nebudú prijaté adekvátne opatrenia smerujúce k zvýšeniu atraktivity vojenského povolania a konkurencieschopnosti ministerstva obrany na trhu práce, existuje reálny predpoklad ďalšieho prehlbovania týchto trendov, čo negatívne ovplyvní činnosť a plnenie úloh OS SR". Rezort tento trend nezastavil doterajšími opatreniami v personálnej oblasti. Avizuje novelu zákona o profesionálnej službe vojakov, ktorú chce v roku 2018 predložiť na rokovanie vlády.

Ministerstvo za hlavný dôvod vzniknutej situácie označilo "pokračujúci pokles atraktivity vojenského povolania a konkurencieschopnosti ministerstva obrany ako zamestnávateľa na trhu práce, zapríčinený rastúcimi rizikami ohrozenia života a zdravia profesionálnych vojakov pri plnení služobných úloh v rámci domáceho a medzinárodného krízového manažmentu, zvyšujúcimi sa požiadavkami na výkon vojenského povolania a taktiež postupne sa zväčšujúcim rozdielom medzi výškou finančného ohodnotenia profesionálnych vojakov v rezorte obrany a rastom miezd v civilnom sektore."

Vláda súhlasila so zmenami vo vojenskom zastúpení v štruktúrach NATO

Vo vojenskom zastúpení, ktoré má Slovensko pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO, nastanú zmeny. Návrh zmien z dielne rezortu obrany dnes schválila vláda. Celkové mandátové počty príslušníkov Ozbrojených síl SR vo vojenskom zastúpení mimo územia Slovenskej republiky sa nezvýšia. Nemalo by prísť ani k reálnemu zvýšeniu vyslaných vojakov vzhľadom na finančné možnosti a teda v rôznych štruktúrach NATO a EÚ by nemalo byť viac ako 86 vyslaných vojakov.

Po novom, po súhlase vlády a parlamentu, by mal vzniknúť Národný podporný prvok Ozbrojených síl SR pri Veliteľstve Mnohonárodného zboru Severovýchod v Štetíne v Poľskej republike, zastúpenie by sme mali mať aj na Veliteľstve Mnohonárodnej divízie Severovýchod v Elblagu v Poľsku a Veliteľstve Mnohonárodnej bojovej skupiny pod vedením Kanady v Adazi v Lotyšskej republike. V schválenom materiáli sa spresňuje, že v rámci reálnych počtov sa predpokladá vyslanie dvoch príslušníkov Ozbrojených síl SR v novembri a troch počas roka 2018 do vyššie uvedených vojenských štruktúr.

Viac o téme: Armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu