Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, nebrblite: Takto sme skončili v rebríčku kvality života na celom svete, má to malý háčik

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Slováci sa majú dobre! Toto je správa, ktorá sa len tak nevidí. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka kvality života na celom svete. Odborníci hodnotili viacero ukazovateľov. Napriek dobrej kvalite života, v jednej oblasti Slovensko prepadáva.

Slovenská republika sa medziročne posunula v rebríčku Indexu spoločenského rozvoja (Social Progress Index – 2017) o jedno miesto smerom nahor. Aktuálne je na 30. mieste spomedzi 128 porovnávaných krajín. Rebríček na základe údajov o stave spoločenského a ekonomického rozvoja a úrovne životného prostredia každoročne zostavuje spoločnosť Deloitte a nezisková organizácia Social Progress Imperative.

Slováci, nebrblite: Takto sme
Zobraziť galériu (4)

"Slovensko je na tom veľmi dobre z hľadiska základných ľudských potrieb, ako je výživa, hygiena, prístup k pitnej vode a prístrešiu. V porovnaní s inými krajinami sme na tom vynikajúco aj z hľadiska osobnej bezpečnosti alebo prístupu k informáciám," komentoval výsledky prieskumu Marián Hudák, vedúci partner Deloitte na Slovensku.

Veľká slabina Slovenska: Netolerantnosť voči menšinám

Katastrofálne však Slovensko, podľa neho, dopadlo z pohľadu hodnotenia tolerancie voči minoritám (124. miesto), diskriminácie a násilia voči minoritám (62. miesto) a tolerancii voči homosexuálom (52. miesto). Veľmi podobne je na tom v týchto oblastiach aj Maďarsko a Poľsko.

Na snímke účastníci pochodu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR, AP Photo/Frank Augstein)

Celkovo Index spoločenského rozvoja hodnotí až 50 kategórií. Tohtoročným víťazom je Dánsko, na opačnej strane rebríčka je Stredoafrická republika.

Rwanda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: BUBO)

"Z globálneho pohľadu Index spoločenského rozvoja rastie. Od roku 2014 zaznamenalo zlepšenie až 113 hodnotených krajín. Ťahúňom rastu sú najmä oblasti prístupu k informáciám a k vyššiemu vzdelaniu. Celkové výsledky však negatívne ovplyvňuje zlá dostupnosť pitnej vody a prístup k základnému vzdelaniu v mnohých krajinách. Špeciálne tohtoročné výsledky navyše ukázali, že v oblasti ľudských práv zaznamenalo viac krajín pokles ako nárast," dodal Hudák.

Viac o téme: SlovenskoKvalita života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu