Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sociálne dávky čaká zemetrasenie: Koniec prídavkov na deti, chystá sa veľké škrtanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Kažimíroví experti v akcii. Analytici Útvaru hodnoty za peniaze ministerstva financií prišli s návrhom, ktorý by mal štátu ušetriť viac ako 160 miliónov eur. Návrh však nahneval ministerstvo práce, ktoré má jasný odkaz - nesúhlasíme!

Väčšina navrhovaných opatrení znižuje výdavky na rodinnú politiku, ktorá na Slovensku dosahuje miliardu eur a nie je zameraná na adresnú podporu nízkopríjmových domácností. Ušetrené peniaze je podľa analytikov zároveň možné použiť na opatrenia zlepšujúce zamestnanosť alebo znižujúce chudobu. Opatrenia by sa dotkli napríklad prídavkov na deti či daňového bonusu.

Útvar predstavil tieto opatrenia:

1.) Daňový bonus bude naviazaný na príjem. Nárok na plnú výšku daňového bonusu by mal človek, ktorý by zarábal najviac 100-násobok životného minima ročne, následne by rovnomerne klesal až po 176,8–násobok životného minima. Pri vyššom príjme nárok zaniká. Pokles by bolo vypočítavaný na základe rovnakého príjmového intervalu, aký je dnes platný pre nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. 

2.) Zníži sa vek nároku na daňový bonus. Rodičia dospelých detí (18 a viac rokov), ktoré študujú na vysokej škole, nebudú mať nárok na daňový bonus. Kompenzovať sa to má zvýšením sociálnych štipendií pre deti z nízkopríjmových rodín.

3.) Spojenie oboch predchádzajúcich opatrení. Naviaže hodnoty daňového bonusu na príjem spolu so znížením veku nároku na daňový bonus.

4.) Vek nároku na prídavok na dieťa sa zníži. Rodičia dospelých detí (18 a viac rokov), ktoré študujú na vysokej škole, nebudú mať nárok na prídavok na dieťa.

5.) Čerpanie rodičovskej dovolenky sa zmení. V prípade, že otec bude 6 mesiacov čerpať materskú dovolenku, skráti tak nárok matky na rodičovskú dovolenku a príspevok pre ňu na 24 mesiac (30 mesiacov, ak pred tým nepoberali materské).

6.) Zavedie sa ročné zúčtovanie sociálnych odvodov. Začať má v januári 2019, prvýkrát sa zrealizuje v roku 2020 za predošlý rok. Ušetriť má približne 49 miliónov eur a podľa ekonómov má viesť k spravodlivejšiemu odvodovému zaťaženiu práce.

7.) Zavedie sa flexibilné čerpanie rodičovského príspevku. Rodičia dieťaťa do veku 3 rokov sa sumu budú môcť rozhodnúť vyčerpať akokoľvek rýchlo, čo má zjednodušiť finančné plánovanie.

8.) Rozšíri sa ponuka jaslí. Ak budú dostupnejšie, podľa ekonómov sú predpokladom skoršieho návratu matiek do práce.

9.) Zvýšia sa sociálne štipendiá pre študentov vysokých škôl. Má byť financované vďaka prvým dvom opatreniam.

10.) Zvýši sa efektívnosť dôchodkového sporenia. Útvar navrhuje niekoľko opatrení zameraných na efektívnejšie fungovanie II. a III. piliera, medzi ktoré patria: 

  • povinné zosúladenie investičnej stratégie aktuálnych sporiteľov s časovým horizontom ich sporenia, vrátane presunu mladých sporiteľov do akciových fondov
  • povinná ponuka indexového fondu aj v III. pilieri,
  • zvýšenie konkurencie v dobrovoľnom dôchodkovom sporení, napríklad umožnením voľby posielať príspevky zamestnávateľa do II. alebo III. piliera,
  • úprava odplát pre DSS a DDS.

Richter nesúhlasí

Na úsporné opatrenia ostro reagovalo aj ministerstvo práce. Podľa neho sú nad rámec Revízie výdavkov na politiky trhu práce a sociálne politiky, na ktorej spolupracovalo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Ministerstvo si tieto odporúčania preštuduje, v žiadnom prípade však nebude súhlasiť s opatreniami, ktoré by išli na úkor rodín s deťmi," vysvetľuje hovorkyňa rezortu Barbora Petrová.

Podobne sa na tlačovke vyjadril aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. „S tým absolútne nesúhlasíme, nebolo to s nami konzultované," povedal a dodal, že nikdy ako minister práce nebude súhlasiť s tým, aby ekonómovia a technokrati rozhodovali o tom, aká sa bude robiť sociálna a rodinná politika.

„O tom musia hovoriť, analyzovať a pripravovať to odborníci z tohto rezortu, prípadne z ministerstva spravodlivosti, pretože rezort spravodlivosti je gestorom napríklad zákona o rodine," povedal Richter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu