Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Spôsob voľby riaditeľa RTVS nepomohol dôveryhodnosti politiky, tvrdí Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Okolnosti voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v parlamente nepomohli dôveryhodnosti politiky ani dôveryhodnosti verejnoprávnej inštitúcie. Po zasadnutí vlády to dnes uviedla ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka vládnej strany Most-Híd Lucia Žitňanská.

V druhom kole tajnej voľby v utorok (20.6.) v parlamente uspel Jaroslav Rezník, a to aj vďaka hlasom poslancov Mostu-Híd, ktorý najprv odmietal tohto kandidáta. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý preferoval súčasného riaditeľa RTVS Václava Miku, to dnes komentoval s tým, že politické záujmy prevážili nad odbornými argumentmi a nad službou verejnosti.

„Ten spôsob voľby podľa mňa určite nepomohol ani dôveryhodnosti politiky, ani dôveryhodnosti inštitúcie verejnoprávnej a v konečnom dôsledku v prvom kroku asi nepomáha ani novozvolenému riaditeľovi,“ uviedla na margo voľby Žitňanská.

Minister kultúry dnes predstavil návrh na zmenu voľby riaditeľa RTVS. Chce, aby namiesto parlamentu vyberal šéfa RTVS 15-členný zbor voliteľov zložený z odborníkov. Práve teraz vidí vhodný čas na zmenu pravidiel, ktoré podľa neho politicky účelovo nastavila v roku 2011 vláda Ivety Radičovej. Nový model z jeho pohľadu zaručí väčšiu politickú nezávislosť riaditeľa RTVS a jeho silný mandát od verejnosti.

„Neviem, či je to teraz aktuálna téma,“ reagovala na návrh Maďariča Žitňanská. „Sme práve po voľbách. Mám pocit, že najbližšie to bude aktuálne, až po parlamentných voľbách,“ vysvetlila. „V každom prípade je to aj o politickej kultúre. Nie som si istá, že keď sa politici schovajú za kvázi odborné grémium, tak to automaticky znamená, že sa zbavia ochoty vplývať na to, kto bude riaditeľ RTVS,“ mieni Žitňanská.

Žitňanská: Spôsob voľby riaditeľa RTVS určite nepomohol dôveryhodnosti politiky

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude od augusta Jaroslav Rezník. Rozhodli o tom v utorok (20.6.) v druhom kole tajnej voľby poslanci Národnej rady SR. Od členov snemovne získal šéf TASR v tajnej voľbe 95 hlasov. Rezník nahradí vo funkcii Václava Miku. Miku volilo v tajnej voľbe 50 poslancov. Hlasovalo spolu 147 zákonodarcov. Generálny riaditeľ sa volí na päť rokov.

OĽaNO: Riaditeľa RTVS by mali voliť zástupcovia divákov aj zamestnacov

Hnutie OĽaNO súhlasí s postojom ministra kultúry Mareka Maďariča, že spôsob voľby riaditeľa RTVS by sa mal zmeniť a odpolitizovať. Ako dnes na brífingu uviedol poslanec hnutia Jozef Viskupič, dôležité podľa neho je, aby sa na voľbe prostredníctvom svojich zástupcov v zbore voliteľov podieľali diváci, poslucháči a aj zamestnanci. "Médium verejnej služby má patriť občanom," povedal. Spôsob, ako podľa neho vytvoriť funkčný orgán, ktorý by volil riaditeľa, je podľa neho potrebné analyzovať na príklade okolitých štátov. "Neťahajme tieto veci z päty," povedal s tým, že o tejto problematike by mali spoločne diskutovať opozícia aj koalícia.

Pre zvýšenie nezávislosti RTVS je podľa Viskupiča potrebné aj to, aby sa zmenilo jej financovanie. V súčastnosti totiž rádiotelevízia získava časť finančných prostriedkov zo zmluvy so štátom, o ktorej musí riaditeľ rokovať s ministrom kultúry. Viskupič navrhuje financovanie na základe zmluvy zrušiť, rovnako aj výber koncesionárskych poplatkov. Namiesto toho navrhuje, aby bolo financovanie naviazané na HDP, konkrétne by RTVS každý rok dostávala 0,15% z tejto sumy.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) chce meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS. Maďarič chce, aby budúceho generálneho riaditeľa nevolil ani parlament, ani Rada RTVS, ale zbor voliteľov. Ako zdôraznil na dnešnej tlačovej besede, ide iba o ideový návrh, ktorý predkladá iniciatívne. Myslí si, že teraz je ten vhodný čas meniť voľbu, keďže nový systém by sa využil až o päť rokov, teda po skončení súčasnej koalície. „V tejto chvíli to považujem za svoju povinnosť ministra kultúry a za svoj dlh voči RTVS a verejnosti,“ povedal na margo návrhu, ktorým chce voľbu generálneho riaditeľa odpolitizovať.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu