Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kiššová bez servítky: Minister Richter vážne konkuruje Kaliňákovi

Jana Kiššová
Jana Kiššová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Konanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) je pre opozičnú poslankyňu Janu Kiššovú (SaS) také vážne, že stratil jej dôveru a to prejaví aj pri svojom hlasovaní na aktuálnej mimoriadnej schôdzi venovanej návrhu na jeho odvolanie.

"Už dávno som nebola z konania žiadneho z predstaviteľov vlády taká zhrozená a znechutená. Pán minister, vážnym spôsobom konkurujete svojmu kolegovi ministrovi Kaliňákovi," vyhlásila Kiššová v rámci rozpravy. Plénum Národnej rady (NR) SR rokuje už osem hodín o návrhu opozície na vyslovenie nedôvery ministrovi Richterovi. Na svoje vystúpenie čaká ešte približne 20 písomne prihlásených zákonodarcov. Ďalší sa následne môžu prihlásiť ústne.

Jedným z hlavných dôvodov na odvolanie Richtera je podľa opozície neodobratie akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň. A to aj napriek tomu, že akreditačná komisia rezortu takýto krok odporučila. "Kontrolný orgán konštatuje vážne zlyhania, navrhne odobratie akreditácie, ale ministerstvo nemá dostatok dôvodov a dôkazov. Toto je absurdné," opísala Kiššová.

Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) doplnila, že dôstojnosť človeka by mala byť pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na prvom mieste. Na hľadanie páchateľa je podľa nej zamerané trestné konanie, ministerstvu by malo ísť o dieťa, o obeť. "Nemáte na čo čakať, som o tom presvedčená. Sú to iba plané výhovorky z vašej strany, že budete konať, až keď bude trestné konanie ukončené," adresovala Richterovi.

Aj podľa nezaradeného poslanca Jozefa Mihála minister Richter "kašle" na rodiny. Zároveň sa mu ako skúsenému politikovi čuduje, že v tejto kauze nekoná, keď vie, aký dopad to na neho má. "Ja keby som bol minister, neváham ani sekundu," doplnil. Pokiaľ podľa neho akreditačná komisia rozhodla, resocializačné centrum by zatvoril. Ostatné zariadenia sú podľa poslanca poloprázdne, tam by sa teda deti z Čistého dňa mohli presunúť a preliečiť.

Petra Krištúfková (Sme rodina) v rozprave avizovala, že poslanci opozičného hnutia budú hlasovať za odvolanie ministra. Okrem iného kritizovala jeho prácu aj v oblasti pomoci rodinám. "Necítim jasný cieľ ministerstva v tom, ako sa budú mať slovenské rodiny po rokoch tejto vlády," kritizovala.

Viac o téme: Ján RichterJana Kiššová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu