Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Matovič ohodnotil šetriaci plán premiéra: Toto si myslí o ozdravnom návrhu opozícia

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šetrenie na sekretárkach by nepomohlo riešiť situáciu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorá má historickú stratu. Myslí si to líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý tak reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ten odporúčal riaditeľovi VšZP Miroslavovi Kočanovi stiahnuť "nezmyselný" ozdravný plán poisťovne, na ktorý majú doplácať pacienti.

"Všetky výdavky na sekretárky, autá, riaditeľov a ostatných zamestnancov, na všetky nájmy, energie, ktoré VšZP za rok má, sú 80 miliónov. Nestačí šetriť na sekretárkach, je to len tretina," povedal na tlačovej konferencii Matovič. Pripomenul, že VšZP sa musí vyrovnať s minuloročnou rekordnou stratou odhadovanou na asi 200 miliónov eur.

Ozdravný plán kritizuje Marcel Klimek, ktorý je za opozíciu v dozornej rade VšZP. "Zverejnený ozdravný plán je zlý, nikdy by som zaň nehlasoval," povedal Klimek, podľa ktorého sú problémom VšZP hlavne nevýhodné zmluvy. Matovič doplnil, že VšZP nie je schopná efektívne vyberať peniaze, ktoré by vybrať mala. "Ak by ich vyberala rovnako efektívne ako Dôvera, máme 60 miliónov eur v rozpočte. Tu sú okamžité rezervy, ktoré sa vo VšZP dajú nájsť," doplnil s tým, že riešiť treba aj korupciu.

Podľa poslanca Mareka Krajčího (OĽaNO-NOVA) sa už dnes dotýka ozdravný plán pacientov. Kritizuje "šalamúnsky napísané" odzmluvňovanie lekárov, čím pacienti podľa poslanca prichádzajú o lekárov. "Musia meniť lekára a druhá vec je, že niečo mali v rámci svojho bydliska a teraz majú cestovať ďalej," doplnil.
      Nepozdáva sa mu ani nepreplácanie následnej liečby onkologicky chorým. "Pokiaľ napríklad je to liečba rezistentná na štandardnú terapiu," doplnil Krajčí. Poukázal, že v Čechách sa takáto liečba platí. "U nás žiaľ pacienti VšZP vzhľadom na ozdravný plán už teraz túto liečbu hradenú nemajú, hoci ešte minulý rok bola," uviedol.

Viac o téme: Miroslav Kočan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu