Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OĽaNO si žiadajú nezávislého predsedu Národnej rady: Do parlamentu už predložili návrh

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - OĽaNO chce, aby sa predseda NR SR vzdal členstva v politickej strane, aby nevystupoval v mene politickej strany a nepôsobil v jej prospech. Do parlamentu preto predložili návrh ústavného zákona, ktorý by takúto prax zakotvil.

Cieľom OĽaNO je zvýšiť dôveryhodnosť NR SR v očiach verejnosti a politickú kultúru v najvyššom ústavodarnom a zákonodarnom orgáne Slovenskej republiky. Predkladatelia argumentujú tým, že takáto prax je v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, teda krajiny s dlhoročnou tradíciou parlamentnej demokracie.

Podľa návrhu, o ktorom bude parlament rokovať v novembri, predseda NR SR by sa vzdal členstva v politickej strane alebo v politickom hnutí bezprostredne po zvolení do tejto funkcie a ani by nevystupoval v ich mene a ani nepôsobil v ich prospech. Tieto obmedzenia sa vzťahujú na predsedu NR SR aj počas jedného roka od skončenia výkonu jeho funkcie, t.j. počas jedného roka odo dňa zvolenia nového predsedu NR SR. „Nestrannosť predsedu parlamentu a dôraz na jeho konania, ktoré nie je voči žiadnej parlamentnej politickej strane alebo hnutiu diskriminačné, je pevne zakotvené aj v systéme politickej kultúry iných európskych krajín, napr. Fínska alebo Rakúska, hoci nie vždy ide o zákonnú úpravu,“ argumentujú poslanci OĽaNO. 

Dôvodom navrhovanej právnej úpravy je skutočnosť, že v systéme parlamentnej demokracie je najvyšším zdrojom moci parlament, ktorý reprezentuje jeho predseda. Predseda parlamentu je najdôležitejšou osobou parlamentu a predstavuje záruku jeho efektívneho fungovania. Rokovací poriadok zveruje predsedovi NR SR významné právomoci. „Je žiaduce, aby túto širokú škálu právomoci vykonával objektívne, spravodlivo a nestranne, čo však nie je v plnej miere možné, ak takýto predseda je viazaný aj členstvom a napĺňaním záujmov politickej strany alebo v politického hnutia, na kandidátke ktorej bol zvolený za poslanca NR SR a následne do funkcie predsedu NR SR,“ zdôvodňujú predkladatelia.

Viac o téme: LiberáliIgor MatovičOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu