Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nové auto šéfa sociálky Vážneho: Šité na mieru, opozícia hovorí o škandále!

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úraduje iba pár mesiacov a už potrebuje nové auto. Ľubomír Vážny (Smer-SD), ktorý je riaditeľom Sociálnej poisťovne od konca júla, pred pár dňami vysúťažil auto za podozrivých okolností, ako upozornila Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Vážny sa rozhodol zaobstarať nové vozidlo do úradu prostredníctvom elektronickej aukcie. Firmy mali čas prihlásiť sa od piatka 7. októbra do stredy 12. októbra 10:30. Za ten čas to stihla iba jedna, a aj tá sa so svojou ponukou podozrivo prihlásila sedem minút pred vypršaním lehoty. Za auto zaplatí celkovo 52 978,22 eur.

Ako tvrdí Nicholsonová, výbava samotného auta bola luxusná. „Tak, milí priatelia, sociálny demokrat Ing. Ľubomír Vážny, ktorý je nielen poslancom, ale aj novým šéfom Sociálnej poisťovne, si za vaše peniaze doprial luxusnú limuzínu už pár týždňov po nástupe do funkcie," napísala na svojom profile na Facebooku.

Vysúťažené bolo podľa nej v čudnej súťaži, keď na prihlásenie mali firmy iba štyri pracovné dni, pričom víťaz má na dodanie iba týždeň. Pochybnosti vyvoláva údajne aj prílišná špecifikácia výbavy.

Cena je vraj adekvátna

Sociálna poisťovňa sa ale bráni. Nákup je vraj súčasťou plánovanej obnovy vozového parku. „Nie je to žiadna senzácia, nejde o nadštandardnú ani luxusnú výbavu. Ide o silné a bezpečné auto, VW Tuareg, ktoré zodpovedá účelu, na aký bude použité: celoročná prevádzka, najmä v zimných mesiacoch ide o extrémne podmienky, časté využitie na dlhé trate bez ohľadu na poveternostné vplyvy, čím sa zvyšujú bezpečnostné nároky," tvrdí hovorca Peter Višváder.

Taktiež tvrdí, že v poriadku je aj cena, ktorá je podľa neho adekvátna kritériám. Vysvetľuje však, že za smerodajnú treba brať cenu bez DPH, čo je 44,1 tisíc eur. „Pretože predajca odvedie DPH do štátnej pokladnice a stane sa príjmom štátneho rozpočtu," upozorňuje.

Auto bolo podľa neho obstarané v súlade so zákonom. „Bol využitý elektronický kontraktačný systém, čo je najtransparentnejšia a najúspornejšia forma obstarania. K opisu predmetu zákazky sa v rámci zákonnej 48 hodinovej karantény mohli vyjadriť všetci potenciálni dodávatelia – predajcovia v prípade, že by ich považovali za diskriminačné. Neboli však vyslovené žiadne rozpory alebo námietky. Vzhľadom na to, že ide o auto bez špeciálnej výbavy, dodávka stanovená do 7 dní nie je ničím výnimočná," dodáva.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaĽubomír VážnyLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu