Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér Fico v starej forme, snem Smeru v ňom prebudil vášeň: VIDEO Útoky, vtipy aj trapas!

Fico opäť vo forme. Zobraziť galériu (9)
Fico opäť vo forme. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico je opäť vo forme. V sobote mala strana Smer programovú konferenciu, na ktorej bol rozbehnutý ako parný valec. Nedával si servítku pred ústa, vtipkoval a útočil na novinárov.

Programová konferencia strany Smer sa konala v sobotu v prítomnosti zahraničných hostí ako napríklad vicekancelár Nemecka, premiér Česka či ministra z Rakúska. Premiér Fico predstavil s optimizmom ciele, ktoré si jeho strana predsavzala splniť v najbližších rokoch. Okrem týchto cielov na sneme zazneli aj vtipy a útoky na novinárov.

Premiér Fico v starej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Novinári, choďte do čerta

Vzťahy medzi novinármi a Ficom sú napäté. Svedčí o tom aj jeho prejav v sobotu na sneme. Novinárov poslal Fico do čerta. Navážal sa do nich preto, že o Smere píšu len v negatívnom svetle. „Choďte do čerta novinári. Píšte poriadne a píšte pravdu o Slovensku. A nie to čo robíte, len demotivujete ľudí.“

Fico snem 1

Za úspechy politiky Smeru-SD označil Fico vlaky zadarmo, stanovenie minimálneho dôchodku či moderný európsky Zákonník práce, a nie ten africký, ktorý nám pripravila pravica, máme konsolidované verejné financie. "Médiá zaujímajú klebety a sprostosti, ale toto sú reálne výsledky, na ktorých musíme postaviť svoju budúcnosť. Sociálna demokracia v slovenskom podaní sú výsledky. Držíme slovo, čo povieme, to aj urobíme," dodal.

Blaha s Paškom dostali košom

Pôvodné tézy z dielne Ľuboša Blahu a Pavla Pašku, ktoré definovali Smer-SD ako štandardnú programovú stredoľavú politickú stranu hlásiacu sa k tradičným hodnotám slovenskej a európskej sociálnej demokracie, strana stiahla.

Premiér Fico v starej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Vtip o potkanovi a škrečkovi

Fico rozosmial kolegov vtipom o škrečkovi a potkanovi. Chcel tým poukázať zrejme na kritiku médií, podľa neho neoprávnenú. Škrečka má každý podľa Fica rád, hladkajú ho po hlave, naopak potkana nikto. Prečo? Podľa Fica preto, že potkan má „na hovno PR,“ a sála vybuchla smiechom. „Toto je celý problém, ktorý pred nami stojí,“ zakončil Fico.

Fico snem 2

Ďalší tip, ktorý ale nevyšiel

Na sneme zaujal aj ďalší vtip Fica. No ten mu príliš nevyšiel. Vedľa Fica sedel predseda sociálnej demokracie a vicekancelár Nemecka Sigmar Gabriel. „Nemôžete nám sem posielať ľudí, ktorí tu ani nechcú byť. Keby ste nám poslali 5 tisíc imigrantov, tak tu nevydržia ani dvadsať hodín hodín,“ snažil sa odľahčiť Fico situáciu pred Gabrielom. „Ani 5 tisíc Nemcov by tu nevydržalo,“ reagoval pohotovo Nemec. V sále zaznel smiech, ale bol to smiech precedený cez zuby.

Sigmar Gabriel
Zobraziť galériu (9)
Sigmar Gabriel  (Zdroj: SITA)

Robotníci

Fico vyhlásil, že sa strana musí starať predovšetkým o robotníkov. "Je robotník vo Volkswagene volič sociálnej demokracie?“, opýtal sa premiér. „Nie je možné robiť sociálno-demokratickú politiku bez počúvania ľudí, chodenia za nimi a bez pochopenia, čo ich každý deň trápi. Musíme sa preto vrátiť k normálnemu voličovi, k voličovi sociálnej demokracie. Toto musí byť a bude našou prioritou nielen na úrovni vlády, ale aj našich poslancov v parlamente i v regiónoch,“ napísal po sneme na svojom Facebooku.

Fico snem 3

Ocenil odvahu Katky za homosexuálov

Strana Smer-SD by mala pomôcť homosexuálom. Napríklad v otázke informovania o zdravotnom stave ich partnerov. Na programovej konferencii Smeru-SD to povedala bývalá europoslankyňa Smeru-SD Katarína Neveďalová. „Možno keby sme sa zamysleli nad tým, ako týmto ľuďom trochu zlepšiť život, najmä v oblasti informácií o zdravotnom stave ich partnera, v možnostiach dedenia po partneroch. Keď sa budeme tváriť, že nechceme, lebo sme konzervatívni, títo ľudia nezmiznú," obrátila sa na svojich straníckych kolegov Neveďalová.

Katarína Neveďalová
Zobraziť galériu (9)
Katarína Neveďalová

„Oceňujem odvahu, Katka," reagoval na Neveďalovej vystúpenie ohľadom pomoci homosexuálom predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. Na tlačovej konferencii neskôr povedal, že téma pomoci homosexuálom nie je prioritná pre ľudí na Slovensku. Nebráni sa však pomoci vo veciach z každodenného života. „Umelo ísť do nejakej témy, len poškodíme tú tému. Každá téma si vyžaduje nejaký čas. Ja si myslím, že nie je teraz priestor na to, aby sme umelo dávali do popredia tému, s ktorou nie je slovenská spoločnosť stotožnená. Toto nemôže patriť medzi top priority sociálnodemokratickej politiky, ako my vidíme tieto priority v nasledujúcich mesiacoch a rokoch," uzavrel Fico.

Beňovej silné reči na Facebooku, na konferencii bola ticho

Strana Smer-SD po 17 rokoch od svojho vzniku zastala a teraz by mala prehodnotiť niektoré veci a posúvať sa ďalej. Na dnešnej programovej konferencii to uviedla europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková Beňová. "Neprišla som hovoriť niečo, čo strane poškodí. Vidím Smer-SD do budúcna ako modernú sociálnu demokraciu," povedala.

Očakávaný prejav sa nekonal
Zobraziť galériu (9)
Očakávaný prejav sa nekonal  (Zdroj: SITA)

Podľa jej slov sa však Smer-SD dostal do situácie, keď napriek tomu, že má dobrý program, dobré návrhy, synonymom pre stranu sú prívlastky, ktoré sa nikomu nepáčia. "Musíme byť konzekventnejší, keď prívlastky ako korupcia a klientelizmus smerujú k našej strane. Máme dobrý program a všetko toto zanikne, ak sa do popredia dávajú niektoré zlyhania. Dúfam, že sa nám to do budúcna podarí odstrániť," apelovala. Na Facebooku pritom otvorene vyzvala, aby Kaliňák odstúpil či kritizovala viacerých kolegov zo Smeru za ich postoje.

Tézy schválili, rozhodne sa v Prešove

Delegáti programovej konferencie jednohlasne odobrili tézy, ktoré predstavil podpredseda strany Marek Maďarič. Krajským a okresným radám Smeru a poslaneckému klubu odporučili, aby sa programovými tézami zaoberali. Predsedníctvu strany zase delegáti odporučili, aby na stranícky snem (10.12.) v Prešove predložilo návrh postupu spracovania nového programu, s ktorým sa bude strana uchádzať o dôveru občanov v najbližších voľbách do NR SR.

Premiér Fico v starej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: SnemProgramRobert FicoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu