Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Danko nechce prehlbovať uvarený guláš ešte ďalšou voľbou: Pri ústavných sudcoch počkám

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) nevyhlási voľbu kandidátov na ústavných sudcov, kým Ústavný súd (ÚS) nerozhodne o sťažnostiach odmietnutých uchádzačov. Povedal to dnes novinárom s tým, že je tu veľké vákuum.

 "Teraz je dôležité, ako rozhodne ÚS pri sťažnostiach jednotlivých neúspešných kandidátov. Ja by som teraz nechcel prehlbovať ten nie mnou uvarený guláš ešte ďalšou voľbou. Počkám si na rozhodnutie ÚS a až následne vyhlásime voľbu tak, aby sme naplnili literu zákona," avizoval predseda parlamentu.

Podľa Danka vzniká otázka, či je správny názor prezidentskej kancelárie, podľa ktorej hlava štátu Andrej Kiska má právo odmietnuť všetkých kandidátov, ktorých mu ponúkne parlament. "Kancelária NR SR zastáva stanovisko, že takéto právo nie je a že jeden z dvoch uchádzačov by mal byť vždy vybraný," dodal šéf parlamentu.

Kiska odmietol vymenovať ústavných sudcov spomedzi kandidátov, ktorých zvolila Národná rada SR. ÚS už dostal sťažnosti zvolených kandidátov Evy Fulcovej, Juraj Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Jána Bernáta a Jany Laššákovej. Za kandidáta bol zvolený aj Mojmír Mamojka, ten sa však na postup Kisku sťažovať nechce. Ústavný súd je v súčasnosti nekompletný, jeho 13-člennému plénu chýbajú traja sudcovia.

Viac o téme: SNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu