Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Návrh obyčajných ľudí sa preberie už dnes: Týka sa územných samospráv

OĽaNO - NOVA
OĽaNO - NOVA (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rokovania poradných orgánov územnej samosprávy, ako sú komisie alebo obecné rady, by mali byť verejné. Navrhujú to v novele zákona o obecnom zriadení poslanci za OĽaNO-NOVA Viera Dubačová, Oto Žarnay a Ján Budaj.

„Cieľom predkladanej novely zákona je zvýšenie možnosti verejnej kontroly a posilnenie účasti aktívnych občanov na rozvoji samospráv,“ vysvetlila dnes na tlačovej besede Dubačová.Dubačová, Žarnay a Budaj upozorňujú, že na zasadnutiach obecných a mestských komisií či obecných radách sa často rozhoduje o prerozdeľovaní verejných financií, o zámeroch výstavby a rozvoja. Aj keď spravidla rozhodnutia komisií a rád ešte musí schvaľovať zastupiteľstvo, podľa poslancov často ide už len o formálne hlasovanie. 

Kým zasadnutia obecných zastupiteľstiev sú zo zákona verejné, spôsob rokovania poradných orgánov samosprávy legislatíva neupravuje. „V praxi si pravidlá účasti verejnosti v rámci rokovaní poradných orgánov upravujú samosprávy. Veľmi často však takéto interné akty určujú, že tieto orgány rokujú neverejne, čo je vážnou bariérou pri efektívnom a včasnom získavaní informácií o dôležitých samosprávnych rozhodnutiach,“ konštatujú poslanci za OĽaNO-NOVA. 

Ak budú zasadnutia obecných komisií a rád verejné, zvýši sa podľa Dubačovej záujem občanov o dianie v samospráve. „V konečnom dôsledku by sa prijatím novely zúžil priestor pre uplatňovanie svojvôle komunálnych politikov voči verejnosti. Zároveň by vznikol priestor pre zvýšenie aktívnej angažovanosti najmä odbornej verejnosti, ktorá takto môže členom komisie iniciatívne prezentovať svoje stanovisko k predmetu rokovania,“ doplnil Žarnay, ktorý je komunálnym poslancom v Košiciach. 

Verejné zasadnutia samosprávnych orgánov sa podľa poslancov OĽaNO-NOVA medzičasom stali súčasťou rokovacích poriadkov viacerých slovenských samospráv, napríklad Banskej Bystrice, kde sa ukazuje, že verejnosť nenarušuje priebeh rokovaní, naopak, nezriedka svojimi podnetmi skvalitňuje jednotlivé materiály. Verejné zasadnutia poradných orgánov sú dlhodobým štandardom aj v Národnej rade SR, kde platí, že schôdze výborov sú podľa rokovacieho poriadku verejné, pripomínajú zákonodarcovia obyčajných ľudí. Návrhom sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi, ktorá sa začína dnes o 13:00.

Viac o téme: OĽaNO-NOVARokovania obecných rád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu