Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kotlebovci predložili do parlamentu prvý návrh: Vznikol v počítači Sulíkovej SaS

Milan Uhrík, Marián Kotleba a Rastislav Schlosár Zobraziť galériu (2)
Milan Uhrík, Marián Kotleba a Rastislav Schlosár (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Do práce sa pustili už aj parlamentní nováčikovia z ĽSNS, no slávny začiatok to nie je. Zaujímavé však je, že návrh novely zákona o financovaní politických strán, ktorý podali poslanci na čele s podpredsedom strany Milanom Uhríkom, je podľa vlastností dokumentu vytvorený stranou SaS. Liberáli však tvrdia, že s tým nemajú nič spoločné a boli okradnutí.

Ako autor dokumentu vytvoreného 9.5.2016 je uvádzaný "klubSaS", pričom pred predložením do parlamentu ho ako posledný uložil Milan Uhrík z ĽSNS. Ten tvrdí, že kotlebovci pravdepodobne vychádzali z nejakého predošlého návrhu liberálov „Určite sme so SaS nespolupracovali v ničom,“ vysvetlil v reakcii pre Denník N.

SaS sa vehementne bráni

SaS sa od spolupráce taktiež razantne dištancovala a nad konaním ĽSNS vyjadrila poľutovanie. Ako strana uviedla v reakcii, "návrh bol ukradnutý od SaS, prerobený a zneužitý Kotlebovým hnutím".

Zákon navrhuje úplné zrušenie financovanie politických strán z verejných zdrojov. Štát by tak podľa predpokladov ĽSNS mal ušetriť približne 50 miliónov eur v priebehu štandardného štvorročného volebného obdobia.

Hoci strana Mariana Kotlebu verejnosť pred voľbami uisťovala, že sa peňazí od štátu vzdá, neskôr svoju rétoriku poopravila. Urobí tak iba v prípade, že finančný príspevok od štátu odmietnu aj ostatné strany.

Novela, ktorú predkladajú kotlebovci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Stretnutie s Kotlebom Sulík priznal

O tom, že sa Sulík stretol s Kotlebom, informoval jeho niekdajší blízky spolupracovník Juraj Miškov. Ten prehovoril o tom, ako ho viezol na stretnutie do Brezna. "Richard Sulík ma obvinil, že klamem keď tvrdím, že sa stretával s Kotlebom pravidelne. Ok, tak sa stretávali NEPRAVIDELNE. On priznal nejaké stretnutie v Maďarsku, ja som ho v roku 2010 viezol na nejaké do Brezna," napísal Miškov.

Sulík to priznal. "Stretli sme sa JEDENKRÁT a to pred voľbami v roku 2010. Stretnutie, ktoré sa z prirodzených príčin uskutočnilo v Maďarsku, bolo na moju žiadosť," reagoval na obvinenia predseda SaS. Liberáli sa nechali odvtedy počuť, že niektoré návrhy ĽSNS sú schopní v parlamente podporiť.

Sulík dokonca na svojom blogu k programu strany ĽSNS analyzoval všetky body jej programu a napísal: „Kotlebov program totiž nie je fašistický, ani nacistický. Je to zmes všeličoho a v prvom rade expresný tiket do Bieloruska,“ vysvetlil Sulík.

Financovanie Kotlebovcov rázne odmietajú

V minulosti sa objavili špekulácie, že SaSka sa podieľala na financovaní kampane ĽSNS. "Informácie o tom, že by sa SaS podieľala na financovaní kampane ĽSNS rezolútne vylučujeme. Nevieme o tom, že by člen SaS financoval kampaň akejkoľvek inej strany," informovala Topky hovorkyňa strany liberálov Katarína Svrčeková.

„Nie je to pravda, financovanie kampane ĽSNS kýmkoľvek zo SaS absolútne vylučujem,“ uvádza predseda SaS Richard Sulík. Pokračuje: „Ak by som sa dozvedel, že niekto zo SaS sa na financovaní ich kampane podieľal, okamžite v strane končí. Niečo také je absolútne nezlučiteľné s našimi hodnotami. Tvrdenia založené na nepodložených údajoch považujem za čisté ohováranie,“ uzatvára Sulík.

Viac o téme: SaSĽSNSMilan Uhrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu