Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozhovor s poslancom Drobom: Takáto je atmosféra v SaS po Sulíkovom rozhodnutí!

Juraj Droba
Juraj Droba (Zdroj: Juraj Droba)

BRATISLAVA - Vládne u liberálov napätie alebo je situácia pokojná? Pondelok a prekvapujúci krok Richarda Sulíka, ktorý na 11. júna zvolal mimoriadny kongres za účelom voľby nového predsedu, vyvolal rozličné odozvy. O atmosfére v tábore SaS sa pre Topky.sk rozhovoril poslanec Juraj Droba, ktorý patrí k dlhodobo známym tváram strany.

Aká bola Vaša prvotná reakcia na vyhlásenie Richarda Sulíka?

Prekvapenie. Keď som si ale uvedomil, čo sa dialo v roku 2013, pochopil som, že je to jediné rozumné riešenie. SaS dostala od voličov silný mandát. Ľudia nás zvolili na to, aby sme im ponúkali riešenia, ktoré zlepšia život na Slovensku. Bolo by nedôstojné kŕmiť ich desať mesiacov jalovými diskusiami v médiách o tom, či je lepší predseda Sulík, Mihál alebo Galko. Čím skôr bude voľba predsedu za nami, tým skôr sa môžeme sústrediť na to, čo je dôležité pre ľudí.

V tejto situácii máte výnimočnú pozíciu, ste jediný, ktorý z SaS odišiel a vrátil sa. Ako Vás to poznačilo?

Omnoho citlivejšie vnímam hrozbu deštrukcie zdravej a fungujúcej strany, keď sa bude dlho verejne diskutovať o veci, ktorá je výlučne internou záležitosťou SaS. Mám osobnú skúsenosť, ktorá je na nezaplatenie. V roku 2013 som urobil chybu, za ktorú som sa ospravedlnil, poučil sa z nej, a dnes vysvetľujem kolegom, že dvakrát vstúpiť do tej istej rieky by bola kardinálna hlúposť.

Kriticky sa vyjadrili viacerí členovia SaS, napríklad Martin Poliačik, Lucia Nicholsonová či Jozef Mihál. Kroky predsedu považujú za nefér. Ako myslíte, že to poznačí atmosféru v strane?

Prvý deň bol samozrejme emotívnejší, ale dnešné vyjadrenia kolegov sú už triezve a umiernené. SaS má kvalitný tím, sme partia ľudí, ktorí to spolu ťahajú už sedem rokov a takéto interné výmeny názorov nás iba posilnia.

Nehrozí podľa Vás rozkol v strane v prípade znovuzvolenia Richarda Sulíka?

Nie. Situácia z roku 2013 sa nebude opakovať. Dnes som mal krátky rozhovor s Martinom Poliačikom a som presvedčený o tom, že SaS bude ďalej pevne stáť na dvoch nohách. Jednou je silný ekonomický program a druhou sú osobné slobody a ľudské práva. Nad nimi je stabilná strecha s názvom SaS, ktorá poskytuje dostatok priestoru pre všetkých, ktorí to myslia s budúcnosťou Slovenska úprimne a vážne. V roku 2020 ideme získať od voličov mandát na to, aby sme začali naprávať skody, ktoré tu napáchali tri Ficove vlády.

Nechystali ste sa na post predsedu kandidovať aj Vy?

Nie. Ja som človek, ktorý obrusuje hrany a hľadá konsenzus. Som tímový hráč, ktorý podporí dobrých ľudí a dobré myšlienky, aby sa dali realizovať. Nemám ambíciu byť predsedom politickej strany. Líder musí ísť do konfliktov a nebáť sa polarizácie. Na toto jednoducho nemám, a moja výhoda je, že si to uvedomujem.

Máte už predstavu, koho na kongrese podporíte?

Keďže ešte stále nie som členom SaS, na kongrese budem iba hosťom. Viem však, že SaS je viac o zdieľaných hodnotách, ako o jednotlivcovi a myslím si, že každý z troch možných kandidátov by stranu dokázal viesť dobre. Zároveň ale dodám, že sme vo voľbách dosiahli výborný výsledok jednak vďaka najlepšiemu volebnému programu, ale aj vďaka osobnému nasadeniu všetkých 150 ľudí na kandidátke a v neposlednom rade aj vďaka lídrovi.

Po volebnom fiasku sa nikto v Smere nepostavil proti Ficovi (Smer klesol zo 44 na 28 percent), rovnako ako sa nikto zvnútra strán po volebnom debakli nepostavil proti Procházkovi ani Bugárovi. SaS získala vo voľbách trojnásobok toho, čo jej predpovedali prieskumy a Richard Sulík sa podľa krúžkov stal štvrtým najúspešnejším slovenským politikom (po Ficovi, Kaliňákovi a Pellegrinim). Myslím si, že akákoľvek ďalšia diskusia je zbytočná.

Aká je atmosféra v strane?

Úplne pokojná. Úvodné emócie vyprchali a drvivá väčšina poslaneckého klubu i strany má vyhrnuté rukávy a sústreďuje sa na svoju prácu a cieľ vyhrať nasledujúce voľby.

Nie je to škoda, že sa to deje v čase, keď trháte rekordy podpory v prieskumoch?

Prebiehajúca diskusia je zdravá a ukazuje, že SaS je stranou, ktorá podporuje odlišné názorové prúdy a ctí si demokraciu. Počkajme na jesenné prieskumy. Odhadujem, že preferencie SaS budú ďalej rásť.

Viac o téme: Martin PoliačikSaSRichard SulíkJozef MihálJuraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu