Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvá schôdza vo veľkom štýle: VIDEO Židovská hviezda, prvý Kotleba a trapasy!

Prvá ustanovujúca schôdza parlamentu Zobraziť galériu (29)
Prvá ustanovujúca schôdza parlamentu (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovenský parlament sa dočkal dnes slávnostnej chvíle. Novozvolení poslanci zložili sľub a oficiálne budú reprezentovať svojich voličov. V pléne zasadne až 8 politických strán, medzi nimi bude aj strana Mariana Kotlebu či strana podnikateľa Borisa Kollára. Všetci poslanci zložili sľuby, zvolili parlamentné výbory aj predsedu parlamentu. V úvodnom stretnutí poslancov nechýbali ani trapasy.

Situáciu v parlamente sme sledovali ONLINE

19:05 Ustanovujúca chôdza sa skončila

Rozdelením poslancov do výborov sa ustanovujúca schôdza parlamentu skončila. Najbližšie by sa malo plénum zísť, keď bude mať nová vláda hotové programové vyhlásenie. Povinnosťou nového kabinetu je do 30 dní od vymenovania postaviť sa pred poslancov a požiadať o dôveru.

Predsedom výboru na kontrolu NBÚ bude Ľubomír Galko (SaS), výbor na kontrolu SIS bude mať pod palcom Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), šéfom výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ bude Milan Krajniak (Sme rodina). Predsedom výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva sa stal Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA).

18:10 Spor koalície a opozície o parlamentné výbory sa bude riešiť na najbližšej schôdzi

Dohodli sa na tom dnes členovia poslaneckého grémia. Termín však ešte nie je známy. "Na najbližšom rokovaní NR SR sa prerokuje zaradenie poslancov do výborov tak, aby sa dosiahla funkčnosť parlamentu. Bude sa hľadať cesta a vôľa k tomu, aby sa situácia doriešila," uistil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Opozícia tento prísľub ocenila.

17:30 Spor koalície a opozície o parlamentné výbory rieši poslanecké grémium. Tento formát dnes po prvý raz zvolal predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

17:15 Poslanec Mazurek za Kotlebovu stranu síce do kamery veľmi nechce odpovedať, no v poslaneckej lavici je výrečný. Rozťahuje rukami a všeličo naznačuje svojim kolegom.

16:52 Koalícia chce mať v brannobezpečnostnom výbore superväčšinu

Poslanec upozornil, že koalícia má 81 poslancov a opozícia 69. "Teda pomer hlasov vo výboroch je 8:7 či 7:6. Je zarážajúce, že pri niektorých kľúčových výboroch tento pomer rešpektovaný nie je. Takéto rozloženie výborov tu bolo za vlády Vladimíra Mečiara. V brannobezpečnostnom výbore bol doteraz pomer hlasov koalície a opozície 7:6, teraz to má byť 7:5, pritom koalícia má menej hlasov ako v minulom volebnom období. Tento výbor bude kľúčový na to, aby sa na ňom rokovalo o rôznych kauzách a korupcii, a zrejme bude výbor potrebné zvolávať často," povedal Lipšic.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:45 Kotleba chce od Simony Petrík odpoveď na 4 otázky

Poslankyňa Petrík chce do ľudskoprávneho výboru a keď chce podporu Kotlebu, musí jej odpovedať na 4 otázky - aký je jej názor na registrované partnerstvá, na adopciu detí homosexuálnych párov, na zabíjanie nenarodených detí a na gender ideológiu.

16:25 Aj Petrík chce do iného výboru

Nezaradená poslankyňa Simona Petrík chce tiež do výboru pre ľudské práva.

16:05 Beblavý nechce do zahraničného výboru

Podľa neho ide o "noc dlhých nožov". V zahraničnom výbore bude na nič. Preto menovite prosí svojich kolegov, aby za tento návrh nezahlasovali.

15:40 Chcem vniesť do parlamentu kultúru, dôstojnosť a slušné správanie

"Mojou veľkou ambíciou v Národnej rade SR je vniesť kultúru, dôstojnosť, slušné správanie. Správanie, kde sa ctí opozícia, iný názor, správanie, kde sa nerobia teatrálne gestá," vyhlásil. Verí, že nové zloženie parlamentu môže byť dobrým kolektívom a že môže riešiť problémy ľudí. "Budem vždy poslancom Národnej rady hovoriť, aby nezabudli na občanov, na ľudí bez ohľadu na farbu pleti a národnosť," povedal. Chce apelovať na poslancov, aby spolu viedli dialóg a neurážali sa.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

15:22 Hrnčiar chce obrusovať hrany

Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar chce zachovať kultúru v parlamente, obrusovať hrany a zachovať pokoj v snemovni. Kreslo podpredsedu je pre neho výzva. "Som veľmi rád, že som neprešiel len koaličnou väčšinou, ale že ma volili aj kolegovia z opozície. To je pre mňa výzva, aby sme všetci pôsobili tak, aby sme sa nemuseli v národnej rade hanbiť pred ľuďmi, ktorí nám dali svoj hlas," uviedol Hrnčiar.

15:01 Mazurek vo výbore pre ľudské práva

Šokujúca správa - kontroverzný poslanec ĽSNS, ktorý vulgárne nadával moslimskej rodine na bratislavskej stanici by mal pôsobiť vo výbore pre ľudské práva a menšiny.

14:59 Beblavý prirovnal novú vládu k tej Mečiarovej - kvôli rozdeleniu vo výboroch

 

Mečiarov parlament sa preslávil takzvaným trestným výborom. Do výboru pre životné prostredie mečiarovská väčšina v...

Posted by Miroslav Beblavy on 23. marec 2016

14:47 Tajná voľba šéfov výborov

Poslanci musia opäť vstať a odísť tajne hlasovať.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:45 Nicholsonová chce zákaz zbraní

Nicholsonová (SaS) nemá vo funkcii veľké plány, chce však dosiahnuť, aby v snemovni nedochádzalo k nejakým excesom. Zároveň sa bude usilovať o to, aby v parlamente neboli zbrane. Tie nosia poslanci za ĽSNS. "Vystrašila ma zbraň v parlamente. Mne je jedno, že to má niekto v legálnej držbe, ale ja sa necítim komfortne, keď mám sedieť v sále s niekým, kto môže mať kvér pri sebe. V tej sále dochádza k rôznym emóciám. Nechcem nikomu krivdiť, možno je to psychicky stabilný človek, ale možno aj nie. Nepáči sa mi to, zbrane nepatria do parlamentu. Ako podpredsedníčka to bude riešiť," povedala Nicholsonová.

14:37 Novou podpredsedkyňou parlamentu sa stala aj Lucia Nicholsonová

Poslankyňa za SAS pre novinárov zapózovala s rastúcim bruškom.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:33 Noví podpredsedovia zasadli za svoje miesta

Noví podpredsedovia NR SR

14:21 Toto sú noví podpredsedovia parlamentu

Takto sa hlasovalo:
Béla Bugár - Za 114 hlasov, Proti 27 hlasov 
Martin Glváč - Za 117 hlasov, Proti 23 hlasov, Zdržalo sa 9 poslancov
Andrej Hrnčiar - Za 110 hlasov, Proti 29 hlasov, Zdržalo sa 10 poslancov
Lucia Nicholsonová - Za 105 hlasov, Proti 29 hlasov, Zdržalo sa 15 poslancov

14:17 Šimkovičovej je dusno

Dusno prekážalo v snemovni poslankyni Martine Šimkovičovej. Na otázku či očakáva aj iné dusno v pléne odvetila: "Vzhľadom na zloženie vlády to bude pestré, tak sa máme na čo tešiť." Bude pracovať v ľudskoprávnom výbore. Čo presne tam chce riešiť zatiaľ nevie. Pôvodne mala byť v sociálnom výbore. "Mala som sa venovať sociálnym veciam, ale uvidíme, je tam čomu sa venovať," uviedla.

14:10 Remišová prišla na bicykli

Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) plánuje chodiť do parlamentu na bicykli. Prišla tak aj na dnešnú ustanovujúcu schôdzu parlamentu. Bola by rada, keby sa k nej pridali aj ďalší zákonodarcovia.

14:07 Petruchová s komplikáciami

Žiadne väčšie problémy v parlamente nemala zatiaľ ani poslankyňa na vozíčku Silvia Petruchová z OĽaNO-NOVA. Komplikácie má ale s presunmi. Potrebuje si viac zmanažovať čas a skoordinovať sa so svojím asistentom. Toho jej robí otec.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:54 Danko sa pomaly učí

Nový predseda NR SR Andrej Danko pozorne načúva radám skúsenejšej kolegyne Jany Laššákovej.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: topky)

13:50 Kollárove ženy v parlamente

Sprava: Martina Šimkovičová, Zuzana Šebová a Petra Krištúfková

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:43 Dankovi sa šmykol jazyk

Jozefa Viskupiča nazval Józsefom. "Volám sa Jozef," pripomenul mu Viskupič. Dankovi sa podarili aj ďalšie brbty, keď miesto "nehlasovali štyria poslanci" povedal "nehladovali štyria poslanci" a číslovku jedenásť vyslovil ako jedenácť.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: topky)

13:45 Ani Procházka sa nebude Fica pýtať

Na účasť v "gorilom byte" sa Fica nepýtal ani Procházka. "Plánujem zvýšiť tlak na to, aby sa posilnil vyšetrovací tím Gorily aj prokurátorský tím, ktorý na to dohliada," povedal Procházka. Osobný názor na Ficovu účasť v byte na Vazovovej má, ale nepovie ho. "Ja si názor na to, či tam bol, alebo nie, nechám pre seba," uzavrel.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:42 Bugár ani R. Procházka sa R. Fica nebudú pýtať, či bol v byte zo spisu Gorila

Lídri Mosta-Híd a #Siete Béla Bugár a Radoslav Procházka sa nebudú pýtať svojho koaličného partnera a premiéra Roberta Fica (Smer-SD), či bol v byte na Vazovovej ulici, ktorý sa spomína v spise Gorila. "Nie je moja úloha pýtať sa to premiéra, nie som vyšetrovateľ. Ak by som bol vyšetrovateľ, určite by som ho zavolal a pýtal sa. Ale nie som vyšetrovateľ. Nikdy nebudem hovoriť do toho, čo má robiť vyšetrovateľ, polícia, súdy, prokuratúra," uviedol Bugár.

13:20 Hrnko vystúpil proti Kotlebovi

"Asi vás to napadlo cez noc. Mohli by ste si to premyslieť. Je veľa vecí ako by ste mohli šetriť, aj na vašom banskobystrickom úrade," vyhlásil Hrnko z SNS. Kotleba má problém prihlásiť sa s reakciou na Hrnka. Mal s tým problémy, pomáhal mu aj kolega Milan Uhrík.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:16 Kotleba sa práve ujíma slova za rečníckym pultom

Chce len 3 podpredsedov parlamentu a nie štyroch. "Sme presvedčení, že 3 podpredsedovia budú aj signálom, že to s tou prácou myslíme vážne, ale budú aj lepšie odrážať pomery v parlamente," vyhlásil Kotleba vo svojom prvom prejave.

Kotlebov prejav

13:14 Pellegrini skončil ako predseda NR SR

"Chcem vám všetkým poďakovať za spoluprácu. Bolo mi cťou a všetkým vám želám len to najlepšie," vyslovil Pellegrini svoje posledné slová.

 

Práve bol zvolený nový predseda NRSR. Tým sa moja misia na tomto poste končí. Hoci som bol v tejto funkcii iba necelý...

Posted by Peter Pellegrini on 23. marec 2016

13:06 Andrej Danko je novým predsedom parlamentu

Za 112 poslancov, proti 26, zdržalo sa 8 poslancov. Danko, ktorý sa dnes stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, vo funkcii šéfa NR SR nahradil Petra Pellegriniho

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

12:39 #Sieť bez klubu

Poslanci Národnej rady SR za #Sieť budú v parlamente pôsobiť ako nezaradení. Na zriadenie vlastného klubu totiž nemajú dosť poslancov. Treba ich aspoň osem, #Sieť ich má sedem. Do klubu Mosta-Híd nevstúpili, ani to neplánujú. Povedal to predseda strany Radoslav Procházka.  "Nemáme zatiaľ žiadny úmysel vstupovať do iného klubu. Budeme fungovať ako poslanci za #Sieť, ktorí nebudú v tejto chvíli organizovaní v poslaneckom klube," uviedol Procházka.

12:24 Bugár si s národniarmi rozumie

Noví koaliční partneri - Most a SNS utužujú vzťahy aj v parlamente. Béla Bugár sa dobre bavil s národniarmi.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:17 Začala sa tajná voľba predsedu parlamentu

Stať by sa ním mal Andrej Danko. Výsledky budú známe až o 13:00.

Andrej Danko s Martinom Glváčom
Zobraziť galériu (29)
Andrej Danko s Martinom Glváčom  (Zdroj: Jan Zemiar)

12:16 Sú známi predsedovia poslaneckých klubov

Najsilnejší klub, s počtom členov 49, bude mať Smer-SD a jeho predsedom je Martin Glváč. Druhý najpočetnejší klub má opozičná SaS (21 poslancov), na čele klubu je Martin Poliačik. Nasledujú OĽaNO-NOVA (19) s predsedom klubu Richardom Vašečkom, SNS (15) so šéfom klubu Tiborom Bernaťákom, klubu ĽSNS (14) predsedá Marian Kotleta, klubu Sme rodina (11) Boris Kollár a klubu Mostu-Híd (10) Gábor Gál.

12:10 Slováci sú s výsledkami volieb nespokojní

S výsledkami parlamentných volieb 2016 je nespokojných 43 % Slovákov. Z toho skôr nespokojných je 27 % a veľmi nespokojných 16 %. ​

11:56 Ochvíľu sa bude voliť predseda parlamentu

Tajnou voľbou by mal byť zvolený predseda SNS Andrej Danko.

11:47 Simon sa nevie zmieriť s novou vládou

 

Aká je hodnota 6,5% ?V posledných dňoch sme veľa počuli o tom, čo všetko umožňujú získať vo vláde percentá získané vo...

Posted by Simon Zsolt on 23. marec 2016

11:45 Rokovanie pokračuje

Po zvolení ďalších členov týchto dvoch výborov dosluhujúci predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) rokovanie ustanovujúcej schôdze prerušil, aby mohol zasadnúť mandátový a imunitný výbor. Jeho prvou úlohou je preveriť platnosť poslaneckých mandátov.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:14 Poslanci zvolili v tajnom hlasovaní za predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Rašiho a za predsedu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika. Teraz nasleduje pol hodinová prestávka.

11:06 Pokračuje sa v rokovaní

10:44 Exmarkízáci Grendel a Šimkovičová

Slovko prehodili spolu aj dvaja bývalí kolegovia z televízie. Gábor Grendel z Oľano-Nova a Martina Šimkovičová zo Sme rodina.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)

10:34 Poslanci teraz tajne hlasujú o predsedovi Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky a voľba predsedu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:29 V sále parlamentu je prítomný aj šéf NKÚ Karol Mitrík

10:26 Poslanci postupne schvaľujú výbory

V sále ich je 148.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:23 Pellegrini poúča

Nových kolegov predseda parlamentu poúča ako sa hlasuje a ako sa správne používa hlasovacia karta.

10:19 Minútová prestávka

Prededa parlamentu Peter Pellegrini vyhlásil minútovú prestávku, aby členovia vlády a štátni tajomníci opustili sálu.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:17 Sľub zložil aj Kotlebov kontroverzný poslanec Milan Mazurek

Preslávil sa videom na bratislavskej vlakovej stanici, na ktorom nadával moslimskej rodine.

10:15 Fico sa víta s poslancami

Fico v NR SR

10:12 Kotlebovci nosia zbrane, pretože sa cítia ohrození

ĽSNS sa podľa neho považujú za normálnych slušných ľudí, ktorí chcú, aby zákony platili pre všetkých rovnako. Potvrdil, že poslanci za ĽSNS nosia po vonku zbrane, pri vstupe do parlamentu ich odkladajú. Budú v tom aj pokračovať, keďže sa podľa Uhríka cítia ohrození. "My sa cítime ohrození, našich členov niekoľkokrát napadli aktivisti, feťáci," povedal s tým, že oni ľudí nenapádajú.

10:09 Teraz idú skladať sľuby náhradníci

10:07 Sľuby zložili všetci riadne zvolení poslanci

10:06 VIDEO Kotleba skladá sľub

Marian Kotleba skladá sľub

10:05 Sľub zložil aj nezaradený poslnec Zsolt Simon

Ten odišiel z Mostu kvôli tomu, že Bugár dal prednosť vláde Smeru a SNS.

10:03 Poslanci ĽSNS o žltej hviezde

Poslanec za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milan Mazurek sa k žltej hviezde na hrudi niektorých poslancov veľmi vyjadrovať nechcel. "Nie som Žid, nemám si o tom čo myslieť," povedal. Jeho stranícky kolega Milan Uhrík považuje hviezdu u poslancov za cirkus. "Je to cirkus, nedôstojné tohto miesta," reagoval a zároveň sa pýta, čo s tým má ĽSNS. Označenie fašisti odmietol. "My sa za fašistov vonkoncom nepovažujeme," vyhlásil.

10:01 Poslanci si zaspievali aj slovenskú hymnu.

Hymna v NR SR

9:59 Na rad prichádza Boris Kollár a jeho krásky.

9:57 Poslancami sa úspešne stali aj Radoslav Procházka s Andrejom Hrnčiarom.

9:49 Sľub zložil aj Peter Pčolinský zo strany Borisa Kollára.

9:47 Poslanci Národnej rady SR Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) a Ondrej Dostál (SAS) si na dnešnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu žltou hviezdou na hrudi pripomínajú premenu Nemecka na nacistickú diktatúru. Židovskú hviezdu si pripli aj preto, aby upozornili na nebezpečenstvo fašistov v parlamente.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:45 Sľub zložil už aj Marian Kotleba, jeden z jeho poslancov Rastislav Schlosár sa pri podpise prežehnal.

9:40 Sľub práve skladá aj Ficov hovorca Erik Tomáš.

9:38 Práve skladajú poslanecký klub aj poslanci ĽSNS.

09:30 Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou, stráca poslanec mandát. Nič také sa však dnes nepredpokladá.

09:21 Väčšina poslancov má pri podávaní si ruky s Petrom Pellegrinim na tvári úsmev.

09:15 Poslanec Dostál si na protest pripol na sako židovskú hviezdu.

09:11 Sľuby zložili už aj Miroslav Číž, Erika Jurinová, Ján Richter, Miroslav Lajčák, Peter Kažimír aj Robert Fico.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

09:09 Jana Laššáková prečítala znenie sľubu: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života". Všetci prítomní musia počas celej ceremónie stáť.

09:07 Prítomných čaká zloženie poslaneckého sľubu. Ako prvý tak urobí práve Peter Pellegrini do rúk ešte stále podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

09:06 Doterajší predseda parlamentu Peter Pellegrini vyzýva k solidare. "Stačilo málo a obeťami mohli byť aj občania Slovenskej republiky," dodal.

09:00 Ustanovujúca schôdza NR SR sa začína hymnou a pokračuje minútou ticha za všetky obete včerajšieho útoku v Bruseli.

8:55 Pred národnou radou sa koná protest proti fašizmu.

Prvá schôdza vo veľkom
Zobraziť galériu (29)

Poslanci zložia ústavou predpísaný sľub do rúk dosluhujúceho predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD). "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," znie sľub, ktorý poslanci skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem" a podajú ruku predsedovi parlamentu. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát.

Na programe 20-bodovej schôdze bude aj tajná voľba predsedu Národnej rady SR. Stať sa ním má šéf SNS Andrej Danko, ktorý po svojom zvolení prevezme od Pellegriniho vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne. Za Smer-SD kandiduje Martin Glváč, za Most-Híd Béla Bugár, za #Sieť Andrej Hrnčiar a ako zástupca opozície je nominovaná Lucia Nicholsonová (SaS).

Ďalšia tajná voľba sa bude týkať predsedov 19 parlamentných výborov. Štvorčlenná koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť obsadí 11 kresiel, opozičným stranám SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina pripadlo spolu osem predsedníckych pozícií. Opozičná ĽSNS nebude mať žiadneho predsedu výboru.

Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby. Najsilnejší s počtom členov 49 bude mať Smer-SD, druhý najpočetnejší klub má opozičná SaS (21 poslancov). Nasledujú OĽaNO-NOVA (19), SNS (15), ĽSNS (14) a Sme rodina (11). Most-Híd a #Sieť už prišli o niektorých poslancov, ktorí nesúhlasili so vstupom ich strany do takejto koalície. Bugárovcov tak bude zastupovať desať poslancov a #Sieť len sedem. V prípade strany Radoslava Procházku tento počet na vytvorenie poslaneckého klubu nestačí. Ak nedôjde k inej dohode, poslanci #Siete budú evidovaní ako nezaradení.

Po ustanovujúcej schôdzi zloží dosluhujúca jednofarebná vláda Roberta Fica (Smer-SD) do rúk prezidenta SR Andreja Kisku demisiu. Fico vzápätí podá hlave štátu návrh na vymenovanie novej vlády. Štyri strany, ktoré v utorok (22.3.) podpísali koaličnú dohodu, si rozdelili vládne posty tak, že Smer-SD bude mať v kabinete deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a #Sieť jedného.

Premiérom bude naďalej Robert Fico, vicepremiérom pre investície Peter Pellegrini. Rezort vnútra naďalej povedie Robert Kaliňák, financie Peter Kažimír, zahraničné veci Miroslav Lajčák, kultúru Marek Maďarič, ministerstvo práce Ján Richter, ministrom zdravotníctva bude Tomáš Drucker a ministrom hospodárstva Peter Žiga.

SNS na post ministra obrany nominuje Petra Gajdoša, za ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a na rezort školstva Petra Plavčana. Most-Híd posiela na ministerstvo spravodlivosti Luciu Žitňanskú a rezort životného prostredia povedie László Solymos. Jediným zástupcom #Siete v novej vláde bude minister dopravy Roman Brecely.

 

Viac o téme: PoslanciNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu