Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Procházka otvorene o sociálnych balíčkoch: Vláda je majstrom sveta v populizme!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Sociálne balíčky vlády Smeru-SD zapadajú do kontextu, že predstavitelia vládnej strany sú majstri sveta v populizme. V bilančnom rozhovore to povedal líder mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka, podľa ktorého nie sú balíčky žiadna svetoborná vec. Zrušiť ich sa však nechystá.

Ako tvrdí, mnohé z tých vecí majú podobu almužny a neriešia podstatu. "Ľudia sa nemôžu spoľahnúť na to, že štát plní kvalitne svoje základné funkcie, ako bezpečnosť a zdravotná starostlivosť. Bolo by fajn, keby ľudia chodili na súdy s pocitom, že sa tam domôžu spravodlivosti, bolo by fajn, keby učitelia mali pocit, že ich snaha má zmysel a rodičia sa vedeli spoľahnúť, že vzdelanie, ktoré dostanú ich deti, im umožní uplatniť sa na trhu práce," myslí si Procházka.

Tvorba balíčkov podľa jeho slov spočíva vo vyzbieraní peňazí od ľudí, ktorí pracujú. Časť z nich sa potom venuje na pestovanie luxusných koníčkov miestnej oligarchie a časť porozhadzuje ledabolo tam, kde sa to práve zdá politicky najvhodnejšie. "Naším plánom nie je benzínová pumpa s toaletami na úrovni IV. cenovej skupiny, s nízkou kvalitou benzínu a jeho vysokou cenou, kde vás na konci potešia plyšovou hračkou zadarmo," zdôraznil.

Rušenie balíkov však podľa Procházku na stole nie je. "Len to považujeme za mimobežnú tému. Netreba rušiť napríklad vlaky zadarmo. Tie nie sú podstata nášho sporu so Smerom-SD. Kto prišiel prvý s národným plánom odmeny ľuďom za ich trpezlivosť pri konsolidácii? My. V máji 2014 sme povedali stačilo. Áno, vráťme to ľuďom za ich úsilie, ale v podobe fungujúceho štátu a nie v podobe almužny. Vlaky zadarmo sú opatrenie, ktoré dáva ľuďom aj symbolicky pocit odmeny a podporuje verejnú dopravu, ktorá má aj svoje ekonomické implikácie," povedal šéf #Siete. Zároveň priznal, že je ovplyvnený aj rozhovormi s ľuďmi, ktorí vlaky zadarmo využívajú. "Aj študenti, aj seniori. A sú takí, ktorí kvôli tomu Smer-SD voliť nebudú, lebo chcú od štátu viac. Ale hovoria, že je to dobrá vec," uviedol.

Aj v ohlásenom treťom sociálnom balíku vidí Procházka veci, ktorých horizont je správny. "Škôlky, regionálna podpora, podpora mladých učiteľov. Ale treba to urobiť kompetentne. Dá sa robiť správa štátu aj cez darčeky, ale podľa mňa sme v situácii, keď potrebujeme systémovú opravu v zdravotníctve a v školstve. Tu by mal byť dôraz úsilia. O nadstavbe sa možno baviť až potom, keď budú splnené základné funkcie. Nie sme apriori proti tomu, aby ľudia mali pocit, že sa naozaj podieľajú na výsledkoch hospodárskeho rastu, ale my potrebujeme zveľaďovať podmienky pre rast," uzavrel.

Vládna strana Smer-SD v tomto volebnom období ohlásila a naplnila opatrenia z dvoch sociálnych balíčkov za stovky miliónov eur. Zároveň premiér Robert Fico (Smer-SD) začiatkom decembra ohlásil najdrahší tretí povolebný balíček za miliardu eur. "Môžeme si dovoliť tretí balík preto, lebo sme veľmi úspešní vo výbere daní, v boji proti daňovým únikom a naďalej máme ďalšie úspory zo systémových opatrení v oblasti verejnej správy, najmä pokiaľ ide o reformu ESO," povedal v decembri Fico. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) doplnil, že žiadne z opatrení tretieho balíka nebude mať negatívny vplyv na rozpočtové ciele v budúcom roku.

Podľa Fica konkrétne výsledky súčasnej vlády ukazujú, že sociálna demokracia vie dobre hospodáriť. "Napriek tomu, že sme prijímali rozhodnutia, do ktorých sme veľa investovali, tak nemali vplyv na naše fiškálne ciele," konštatoval. Pripomenul, že súčasná vláda splnila 30 opatrení z prvého a druhého sociálneho balíka. "Chceme pokračovať v politike, ktorá bude na jednej strane politikou konsolidácie verejných financií, podpory hospodárskeho rastu, ďalšieho vytvárania pracovných miest. Ak nám dajú ľudia šancu, budeme pokračovať v sociálnych balíkoch," avizoval premiér.

Viac o téme: SmerRadoslav ProcházkaSociálne balíčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu