Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť!

Učitelia už v minulosti štrajkovali Zobraziť galériu (2)
Učitelia už v minulosti štrajkovali (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iniciatíva slovenských učiteľov dnes vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Ako na brífingu povedal jeden z jej členov Viktor Križo, odhodlali sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu.

Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku.

Podľa Iniciatívy slovenských učiteľov je štrajková pohotovosť logickým krokom, ktorý nadväzuje na protestné akcie pedagógov, bojujúcich za zlepšenie svojho postavenia a adekvátneho financovania školstva od roku 2012. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a následne prípadného štrajku vnímajú ako krajné, no zároveň nevyhnutné riešenie. 

Požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov sú požiadavkami, ktoré Slovenská komora učiteľov sformulovala už v októbri minulého roka. Vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu. 

Učiteľka Jana Ftáčnik Pastorková dnes povedala, že učitelia nesú zodpovednosť za deti. Ako uviedla, žiadna vláda zatiaľ nemala školstvo ako svoju prioritu. Podľa Ftáčnik Pastorkovej bude štrajk ťažký pre učiteľov aj pre rodičov, môžu však získať omnoho väčší benefit. Úspech štrajku podľa nej závisí od toho, koľko učiteľov sa doň zapojí. 

Ľudovít Sebelédi z Iniciatívy levických učiteľov dnes zároveň vyzval ministra školstva Juraja Draxlera, aby tiež išiel do štrajku. Vladimír Crmoman z Iniciatívy bratislavských učiteľov povedal, že štrajková pohotovosť je v prvom rade o tom, aby sa učitelia postavili za svoje práva a za svoj spoločenský status. Je to však podľa neho aj o celej verejnosti, ktorú vyzval, aby sa k štrajku pridala a ukázala, že školstvo potrebuje systémovú zmenu, keďže záleží na budúcnosti detí. 

K štrajkovej pohotovosti sa pripájajú aj Nové školské odbory. Vyzývajú svojich členov a sympatizantov, aby sa pripojili do nátlakových akcií za splnenie troch požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov. Akceptovanie požiadaviek považujú Nové školské odbory za prvý krok k ozdraveniu a naštartovaniu skutočnej reformy slovenského školstva. 

Naopak, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek tvrdí, že zväz nemôže brániť svojim členom využiť svoje ústavné práva, avšak v momentálnej situácii odporúča zvážiť efektívnosť zapojenia sa do uvedených aktivít. V najbližších dňoch chce zvolať stretnutie partnerských organizácií v rezorte školstva za účasti ministra školstva Juraj Draxlera, na ktorom budú žiadať návrh riešenia problémov regionálneho a vysokého školstva. "Následne chceme pozornosť upriamiť na rokovanie s relevantnými politickými stranami kandidujúcimi vo voľbách do NR SR a informovať našich členov o ich postojoch a plánoch na zlepšenie stavu školstva. Programové vyhlásenie novej vlády musí obsahovať jasné a záväzné kroky na zvýšenie kvality vzdelávania, zlepšenie materiálneho zabezpečenia škôl a školských zariadení a mzdového a sociálneho postavenia zamestnancov. V prípade, že naše požiadavky nebudú obsiahnuté v Programovom vyhlásení novej vlády, pristúpime k protestným aktivitám, ktoré môžu vyústiť až do štrajku," tvrdí Ondek. 

Iniciatíva slovenských učiteľov je neformálne združenie, ktoré vzniklo spojením lokálnych iniciatív učiteľov z Bratislavy, Banskej Bystrice, Levíc, Nitry, Považskej Bystrice, Trnavy, Trenčína a Žiliny. Stáva sa otvorenou platformou pre všetkých pracovníkov školstva. 

Viac o téme: Juraj DraxlerSlovenská komora učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu