Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hlina opäť pritvrdil: Najväčších teroristov k nám doviezol Fico

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčších teroristov na Slovensko doviezol premiér Robert Fico vo vládnom špeciáli. V parlamentnej rozprave k balíčku protiteroristických zákonov to dnes povedal člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina s tým, že Fico doviezol teroristov na Slovensko výmenou za fotku v oválnej pracovni amerického prezidenta.

„To boli nieže potenciálni teroristi, ale uznaní, nikto ich nechcel. Boli tu, bohvie, kde sú teraz,“ konštatoval Hlina. Slovensko prijalo z Guantanáma viacero prepustených väzňov, prvých v roku 2010. Koncom minulého roka 2013 napríklad išlo o troch Ujgurov, čo sa nepáčilo Číne. Peking vtedy proti tomu protestoval a žiadal ich vydanie, pretože podľa čínskej strany išlo o teroristov, ktorí predstavujú bezpečnostnú hrozbu. 

Hlina sa zároveň premiéra pýtal, kde bol doteraz. Zdôraznil, že teroristické útoky vo svete aj v Európe boli aj v minulých rokoch, legislatíva sa však nemenila. „Jediná zmena je, že idú voľby,“ dodal. Poslanec pripomenul, že zákony po útokoch v Paríži nemenia ani ostatné európske štáty. Hlina upozornil, že novely zákonov neadekvátne rozširujú právomoci tajných služieb, Slovenská informačná služba si bude môcť napríklad od ktoréhokoľvek občana vypýtať jeho fotografie alebo videozáznamy verejných priestorov. 

Poslanec za KDH Pavol Zajac si myslí, že vládny Smer mení zákony výhradne pre kladné body v predvolebnej kampani. „Nebudeme vám pri tom asistovať a preto nepodporíme novelu ústavy,“ povedal Zajac. 

Poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská navrhované predĺženie lehoty na zadržanie podozrivých z terorizmu na 96 hodín pre políciu považuje za pochopiteľný krok. „Nerozumieme však, prečo by súd potreboval až 144 hodín na vydanie rozhodnutia o väzbe,“ vyhlásila Žitňanská. V súčasnosti platná lehota 72 hodín pri obzvlášť závažných trestných činoch je podľa nej dostačujúca aj pri trestných činoch súvisiacich s terorizmom, preto predložila pozmeňujúci návrh, ktorým ruší predĺženie lehoty pre rozhodovanie sudcu o väzbe. Podobný návrh predložil aj člen poslaneckého klubu OĽaNO Daniel Lipšic. 

Poslanec za KDH Pavol Hrušovský zas v pozmeňujúcom návrhu presadzuje automatický odchod sudcov do dôchodku. „Funkcia sudcu zaniká uplynutím kalendárneho roka, v ktorom sudca dosiahol vek 67,“ píše sa v návrhu. Podľa platnej ústavnej úpravy prezident môže odvolať sudcu po dosiahnutí veku 65 rokov. Predpokladom na takéto rozhodnutie prezidenta je návrh Súdnej rady SR. Opozícia sa zmenu v odchode sudcov do dôchodku snažila presadiť aj zmenou samostatného zákona, vládny Smer-SD ale novelu zamietol. Diskusiu o presnejšej úprave odchodu sudcov do dôchodku inicioval prezident Andrej Kiska. „Slovensko nečelí žiadnej teroristickej hrozbe,“ povedal poslanec za SaS Ľubomír Galko. Exminister obrany navrhol nepokračovať v rokovaní o novele ústavy. Smer-SD podľa Galka iba šíri strach a robí si marketingovú kampaň pred voľbami.

Viac o téme: BratislavaRobert FicoSlovenskoAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu