Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľká debata o školstve: Posúvame si ho ako horúci zemiak, treba viac peňazí!

SKOK! a Juraj Miškov
SKOK! a Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mimoparlamentná politická strana SKOK podporuje oprávnené požiadavky občianskych i profesijných iniciatív učiteľov a taktiež formu, ktorú si zvolili, aby upozornili verejnosť na neudržateľný stav v školstve. Informovala hovorkyňa strany Martina Medzayová.

 „Všetci vieme, že naše školstvo je v kríze. Už len to, koľko ministrov a strán sa vo vedení rezortu vystriedalo od Nežnej revolúcie, signalizuje problém. Školstvo je rezort, ktorý si 26 rokov posúvajú politické strany ako horúci zemiak. Nestačíme sa potom čudovať, čo sa to s naším školstvom stalo a kam to až zašlo,“ skonštatoval vysokoškolský učiteľ a člen programovej rady SKOK Ivan Pavlov.

SKOK považuje takéto konanie za lajdácke až trestuhodné a protest učiteľov za opodstatnený.
„Všetci v SKOK žijeme na Slovensku a chceme, aby tu žili aj naše deti. Deti, ktoré sú dnes v školách, budú o 30 rokov riadiť našu krajinu. Investície do lepšieho a modernejšieho školstva sú preto tým najdôležitejším, čo dnes môžeme pre budúcnosť našej krajiny urobiť. Slovenské školstvo nepotrebuje ďalšie „reformy“, akých sme tu už za posledné roky počuli desiatky,“ dodal poslanec za SKOK Martin Chren.

Moderné školstvo potrebuje viac peňazí a obsahové zmeny

Moderné školstvo potrebuje viac peňazí a obsahové zmeny. Okrem zvýšenia financií do systému je nutné zmodernizovať aj systém vzdelávania. Konštatuje sa to v stanovisku, ktoré zaslala tlačová služba SDKÚ-DS.

„Situácia v školstve je dlhodobo neudržateľná a vieme to všetci. Peniaze vynaložené na vzdelanie sú investíciou do toho, ako bude Slovensko vyzerať v budúcnosti, či tu bude práca, či naši ľudia budú konkurencieschopní. Školstvo potrebuje obsahové zmeny, učitelia viac peňazí, menej byrokracie a viac času na študentov. Tí sa potrebujú učiť veci, ktoré v praxi použijú a vedia im zabezpečiť dobre platenú prácu. Toto je cesta, ktorou musíme ísť,” povedal predseda sekcie vzdelávania SDKÚ-DS Ján Odzgan.

Dnešná protestná akcia učiteľov poukazuje podľa SDKÚ-DS len na jeden problém, s ktorým zápasí naše školstvo, a tým je nedostatok peňazí v systéme, a teda aj chýbajúca motivácia kvalifikovaných pedagógov pracovať v školách a spoluformovať najmladšiu generáciu.

Do školstva musí ísť o 30 percent viac financií

Mimoparlamentná strana #Sieť sa dnes pripojila k iniciatíve učiteľov, ktorí chcú poukázať na zlý zdravotný stav nášho školstva. Informovala Karolína Ducká, hovorkyňa strany.

„Požiadavku zvýšiť platy učiteľov, odborných pracovníkov a nepedagogických zamestnancov v školstve považujeme za oprávnenú. #Sieť preto navrhuje zvýšenie objemu finančných prostriedkov do školstva o 30 percent,“ povedala vedúca pracovnej skupiny pre vzdelávanie Zuzana Zimenová.

Skúsenosti v zahraničí podľa nej potvrdzujú, že investície vynaložené do prevencie a včasnej intervencie školákov môžu byť v konečnom dôsledku pre štát menej nákladné ako investície vynakladané neskôr na riešenie problémov nezamestnanosti. „Investície do detí sú investíciami do budúcnosti našej krajiny,“ doplnila Zimenová.

Strana zároveň navrhuje vytvoriť funkčnú sieť terénnej odbornej podpory pre učiteľov, v rámci ktorej im budú môcť pomáhať aj ďalší odborníci, napríklad metodici, didaktici, mediátori, pri riešení akútnych krízových situácií i dlhodobých problémov priamo v školách a triedach.

Bez učiteľov vzdelávanie na Slovensku nezlepšíme

Bez učiteľov vzdelávanie na Slovensku nezlepšíme. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) plne podporuje učiteľov a pracovníkov v školstve v snahe o zlepšenie ich finančného ohodnotenia a spoločenského postavenia. Informovala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

„Ak chceme obstáť v konkurencii s ostatnými vyspelými krajinami sveta a ak chceme, aby z našich detí vyrástli samostatní, vyrovnaní, šťastní a úspešní ľudia, musíme učiteľom vrátiť ich vážený status a spolu s nimi zo škôl urobiť miesta, kam sa deti a študenti tešia,“ povedal pri príležitosti dnešného Dňa zdravia - Učiteľskej kvapky krvi poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik.

SaS vo svojom programe presadzuje odbremenenie učiteľov od zbytočnej byrokracie, väčšiu podporu pri príprave materiálov a voľbe metód učenia, viac slobody pri napĺňaní vyučovania konkrétnym obsahom a presadenie kvality ako dôležitého kritéria pri odmeňovaní.

Viac o téme: ŠkolstvoSieťSKOK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu