Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pellegrini upozorňuje: Slovensko sa nemôže prezentovať len haluškami a valaškami!

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je zároveň digitálnym lídrom Slovenska, sa konferencie na podporu startupov TechMatch nezúčastnil osobne, aby nevyvolal dojem, že ju legitimizuje. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že pôvodne mal na konferencii byť a veľmi sa na to tešil.

"Začala ma mrzieť situácia, mediálny tlak a bojkot a vzhľadom na to, že som nemal a doteraz nemám kompletné informácie, nechcel som svojou prítomnosťou vyvolať dojem, že konferenciu v plnej miere legitimizujem," povedal Pellegrini. Podľa jeho slov je správne, že minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) obmedzil kompetencie generálnemu riaditeľovi Slovak Business Agency (SBA) Branislavovi Šafárikovi, ktorý podujatie organizoval. Údajne predraženú konferenciu za 1,4 milióna eur má preveriť audit, ktorý podľa Pellegriniho začne v pondelok (19.10.).

Na otázku, či je nutné, aby takéto konferencie organizoval štát, Pellegrini odvetil, že štát má na takéto veci prispievať. "Počul som, že len honorár hostí sa hýbe v státisícoch eur. Ak chceme našim startupistom poskytnúť možnosť sa s nimi stretnúť, tak to asi musíme zaplatiť. Ale ja tie položky neobhajujem," uistil.

Pellegrini tiež upozornil, že Slovensko sa nemôže prezentovať len haluškami, valaškami a bábikami zo šúpolia, ale musí ukázať, že krajina má veľký potenciál. "Máme lietajúce auto, ESET, máme čo ukázať," deklaroval.

Podpredsedníčke NR SR Erike Jurinovej (OĽaNO) sa nepozdával najmä proces verejného obstarávania. "Je dôležité, aby sa Slovensko malo čím prezentovať a je dobré vytvárať programy na podporu startupov. Vyzerá to však tak, že to bolo vopred dohodnuté a verejné obstarávanie bolo len zásterkou. Je mi to ľúto, lebo to hádže zlé svetlo na všetky verejné obstarávania," povedala.

Jurinová súhlasí, že štát vlastní v SBA len tretinu, podľa jej slov má však väčšinu v Dozornej rade SBA. "Kontrolný mechanizmus mohol byť účinnejší," myslí si.

Pellegrini však napriek tomu pripúšťa druhý ročník konferencie a vidí v nej potenciál, aby sa stala druhým Globsecom. "Preto si želám, aby tá príprava prebiehala trochu inak, aby sa do nej zapojilo viac domácich subjektov a aby medzi spíkrami boli aj naši najúspešnejší. Možno to by bol recept, aby tá konferencia v roku 2016 mala cveng a nevyvolávala toľko pochybností," uzavrel.

Viac o téme: Peter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu