Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozhodnutie súdu v spore s Babišom: ÚPN ho považuje sa nepresvedčivé

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ústavu pamäti národa (ÚPN) už doručili rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave v spore o ochranu osobnosti s českým ministrom financií Andrejom Babišom. ÚPN sa s rozhodnutím vôbec nestotožňuje a považuje ho za nepresvedčivé, rozporuplné a nedostatočne odôvodnené. Informoval Tibor Uljacký, kancelár a hovorca ÚPN.

"ÚPN považuje za poľutovaniahodné, že takéto rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave odznelo aj napriek tomu, že ÚPN v konaní predložil 12 archívnych zväzkov, ktoré boli uložené na piatich rôznych miestach a ktoré obsahovali množstvo listinných dôkazov, hodnovernosť ktorých potvrdzovalo viac ako 40 podpisov konkrétnych príslušníkov Štátnej bezpečnosti na rôznych riadiacich úrovniach a svedecké výpovede popredných odborníkov," konštatuje sa v stanovisku ÚPN.

Okrem iného považuje taktiež za poľutovaniahodné, že traja bývalí príslušníci Štátnej bezpečnosti podľa ÚPN požívajú dôveru slovenských súdov a ich svedecké výpovede majú väčšiu váhu ako dôkazy nachádzajúce sa v archívnych fondoch ÚPN alebo stanoviská popredných odborníkov.

"Zverejnením evidencie Štátnej bezpečnosti si ÚPN plní svoju zákonnú povinnosť a svoje poslanie, ktorým je objektívne dokumentovať a mapovať obdobie totality a neslobody. Záver o tom, že ÚPN koná protiprávne, keď si plní svoje zákonom uložené povinnosti, preto považujeme v právnom štáte za neprípustný. Navyše podľa rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave musí ÚPN niesť zodpovednosť za konanie bývalej Štátnej bezpečnosti aj napriek tomu, že nie je jej právnym nástupcom. ÚPN považuje takýto záver za veľmi nebezpečný precedens, ktorý vážne ohrozuje jeho poslanie a činnosť pri objektívnom informovaní spoločnosti o období neslobody," uvádza ÚPN v stanovisku.

Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave je momentálne predmetom detailnej právnej analýzy právnych zástupcov ÚPN. "Po jej vykonaní zvážime využitie mimoriadnych a osobitných opravných prostriedkov, ktoré nám právny poriadok v tejto súvislosti priznáva. ÚPN vykoná všetky kroky pre to, aby sa objektívne posudzovanie obdobia neslobody nestalo obeťou neodôvodnených súdnych rozhodnutí," uzatvára ÚPN.

ÚPN prehral súdny spor na ochranu osobnosti s českým ministrom financií Andrejom Babišom v kauze jeho údajnej spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Babiš a jeho právni zástupcovia žalovali v civilnom spore na ochranu osobnosti ÚPN, ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Materiál zverejnili pred približne štyrmi rokmi viaceré české a slovenské médiá.

Viac o téme: Andrej BabišÚstav pamäti národa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu