Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kontroverzný Matovičov status má dohru: Fico s manželkou Svetlanou prešli do protiútoku

Igor Matovič obvinil Roberta Fica Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič obvinil Roberta Fica (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Igor Matovič rád šokuje. Dnes na sociálnej sieti vyhlásil, že Robert Fico a jeho manželka majú na Belize založené tajné účty, na ktorých majú rozprávkové bohatstvo. Premiér tieto informácie poprel a spolu s manželkou podali na Matoviča trestné oznámenie!

Horúce letné dni v domácej politike spôsobuje najmä Igor Matovič. Včera do jeho firmy vtrhlo policajné komando, aby zhabalo firemný server a dnes šokoval statusom na Facebooku.

"Pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize," napísal líder Obyčajných ľudí na Facebooku. A dodal, že Ficovci tam majú takmer 675 miliónov dolárov. "V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674.546.004,42 $," napísal Matovič.

Kontroverzný Matovičov status má
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Facebook.com)

Druhú správu, ktorú dostal, mala hovoriť o tom, ako sa mal tento účel napĺňať. "Je to cca 30 rôznych dokumentov - kópií zmlúv, faktúr, ktoré vyzerajú vcelku hodnoverne. Potrebujem pár dní, maximálne týždňov, aby som si informácie na nich uvedené pospájal, overil ich hodnovernosť. A keď sa ukáže, že sú naozaj hodnoverné - idem na to. A uvidíme, ako potom bude Špeciálna prokuratúra v rukách osobného priateľa Roberta Fica konať," napísal Matovič v druhom statuse.

"Každopádne, ak sa ukáže, že pravdivé boli, slovenská politika zažije Hirošimu a Nagasaki zároveň. Som presvedčený, že na 99% to pravda všetko bude, uvidíme," dodal na záver.

Tieto informácie vraj dostal Matovič od dvoch zdrojov, potrebuje si ich však overiť. Obidve informácie dostal do poštovej schránky. Tieto informácie majú "silné znaky dôveryhodnosti," prehlásil dnes na tlačovke Matovič s tým, že môže ísť o obchody, v ktorých sú zainteresované špičky Smeru.

Kontroverzný Matovičov status má
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Na tlačovke Matovič povedal, že túto informáciu dostal od anonymných zdrojov a zverejnil ju preto, aby Fico vedel, ako sa cíti človek, o ktorom vyhlasuje totálne nezmysly. Podľa Matoviča Fico vyhlasuje do médií, že rodinná firma Matovičovcov RegionPRESS neplatí dane, čo je podľa neho lož.

Fico s manželkou podáva trestné oznámenie na Matoviča

Fico dnes ráno na tlačovke vyhlásil, že je to nezmysel. "Niekomu tečie do topánok a kope všade okolo seba," vyhlásil Fico. Potom ohlásil druhú tlačovku, na ktorú prišiel o 15. hodine popoludní so svojou ženou Svetlanou. Po krátkom prejave oznámil, že na Matoviča podávajú trestné oznámenie.

Robert Fico prišiel na tlačovku aj s manželkou Svetlanou
Zobraziť galériu (5)
Robert Fico prišiel na tlačovku aj s manželkou Svetlanou  (Zdroj: SITA)

Kontroverzný Matovičov status má
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

„Nie je možné len tak niekoho opľuť, bez dôkazov, bez všetkého a očakávať, že ten, kto je opľutý, si bude utierať svoje sliny sám. Všetky obvinenia, ktoré dnes vzniesol poslanec Igor Matovič, sú krivé, vymyslené a nezakladajú sa na absolútne žiadnej pravde. To sú neuveriteľné čísla, neuveriteľné lokácie, neuveriteľné destinácie. To je niečo, čo pán Matovič preukázateľne urobil len preto, aby odklonil pozornosť od svojich vlastných problémov,“ povedal predseda vlády. Matovič dnešnými krokmi podľa Fica vystúpil mimo akýchkoľvek hraníc politického súboja a konfliktu. Predseda Smeru pripomenul, že v politike je od roku 1992, absolvoval množstvo súbojov a porozdával aj tvrdé údery, ale postavené na základe overených informácií.

Fico očakáva od orgánov činných v trestnom konaní, že preveria všetky skutočnosti, ktoré boli povedané. Od Matoviča premiér očakáva, že ak nebude schopný doložiť ani jedno promile z toho, čo povedal, zváži svoje ďalšie pôsobenie v politike. „Lebo takto sa politika robiť nedá. Všetko, čo pán Matovič povedal, je vymyslené, zakladá to podozrenie z trestného činu krivého obvinenia a verím, že orgány činné v trestnom konaní budú v tomto duchu aj konať,“ uzavrel Fico.

Miškov: Fico a Matovič svojím divadlom prekrývajú skutočné problémy ľudí

Premiér Robert Fico (Smer-SD) aj líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič robia divadlo, ktorým prekrývajú skutočné problémy ľudí, ako sú nízke platy, vysoké ceny, nezamestnanosť, školstvo, bezprávie. Tvrdí to líder mimoparlamentnej strany SKOK Juraj Miškov. Reaguje na vystúpenia oboch politikov.

SKOK považuje zákrok polície v rodinnej firme Matoviča aj Matovičovu tlačovú besedu, v ktorej Fica obvinil z vlastníctva tajného účtu v Belize, za prázdne divadlo bez dôkazov. "Divadlo pánov Fica s Matovičom pomáha len prekryť neschopnosť strán ľavice a pravice ponúkať skutočné riešenia na problémy, ktoré Slovensko trápia," poznamenal Miškov. Dúfa, že sa objavia dôkazy, ktoré pomôžu odhaliť korupciu a rozkrádanie, ale neverí tomu.

Matovič: Za čistotu regionPRESSu dávam ruku do ohňa

Predseda OĽaNO Igor Matovič dáva ruku do ohňa za ľudí vo firme regionPRESS za to, že nevystavili jedinú faktúru, z ktorej by nebola zaplatená DPH a ktorá by nebola riadne zdanená. „Nie som samovrah, aby ma mohli nachytať na takej prkotine,“ konštatoval dnes pred novinármi Matovič. Akékoľvek krátenie daní mu podľa vlastných slov nestojí za to, doteraz podnikaním zarobil dosť na to, aby bol nezávislý a sebestačný.

Matovič zdôraznil, že neexistuje žiadna faktúra, ktorá by dokazovala, že okradol štát. Líder obyčajných ľudí so súhlasom konateľa regionPRESSu dal polícii súhlas na zverejnenie celého účtovníctva rodinnej firmy. „Nedá sa tam nájsť nič, čo by bolo nezákonné,“ dodal. Za 19 rokov regionPRESS podľa Matoviča na daniach a odvodoch odviedol štátu asi 20 miliónov eur. Premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka predseda OĽaNO vyzval, aby zverejnili anonymné udanie, na základe ktorého polícia začala konať, aby sa ukázalo, že ide o nepravdu. Zároveň požiadal orgány činné v trestnom konaní, aby postupovali rýchlo a razantne.

Predseda OĽaNO zdôraznil, že polícia začala trestné stíhanie vo veci na základe anonymného udania bez akéhokoľvek overenia. „Všetko sa deje preto, lebo mocní v tomto štáte, tí, ktorí si zvykli vyhrať voľby a môcť všetko, cítia ohrozenie v tom, že sme sa dali dokopy s hnutím NOVA a zistili, že sa nás tak ľahko nezbavia a môžeme im v budúcich voľbách skomplikovať počty,“ vysvetlil Matovič. Premiér Robert Fico preto podľa neho využil svoju absolútnu moc a poslal do regionPRESSu svojich ľudí. Cieľom je podľa šéfa obyčajných očierniť ho z toho, že jeho firma neplatí dane. Matovič doplnil, že jediný klient z politických strán, ktorý mal na inzercii zľavu 90 percent, bolo hnutie OĽaNO.

Matovič sa Fica rovnako pýta, či mu je príjemné, že zverejnil anonymnú informáciu, ktorú dostal pred dvoma týždňami do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize.

V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je vraj 674 546 004,42 USD. „Informáciu som dostal anonymne zároveň s tým, že mám presne zdokladovaný prípad, akým spôsobom sa tento účet má plniť. Je to korupčný prípad verejného obstarávania na Slovensku, potrebujem si doplniť informácie a avizoval som, že keď ten prípad zverejním, bude to atómová bomba,“ vyjadril sa Matovič.

Ide podľa neho o verejné obstarávanie za niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré sa konalo v posledných dvoch rokoch. „Anonymné udanie má prílohu asi dvadsať alebo tridsať prefotených konkrétnych faktúr, blokov, zmlúv, objednávok, ktoré dokladujú, ako cez manipulácie verejného obstarávania peniaze vyvážajú zo Slovenska a vraj na tento účet. Sľubujem, že to v dohľadnej dobe zverejním, len si tam potrebujem doplniť niektoré informácie,“ priblížil Matovič. Fico tak podľa neho môže chápať, ako sa cíti on, keďže v oboch prípadoch ide o anonymné udania.

Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie pre trestný čin skrátenia dane a poisteného na základe anonymného oznámenia začiatkom júna. "RegionPRESS podľa Národnej kriminálnej agentúry poskytol od roku 2011 do roku 2014 reklamné služby rôznym, najmä politickým subjektom. Firma si vraj do účtovníctva zaúčtovala také faktúry a platby, ktorých skutočnú výšku napokon znížili fiktívnou zľavou až do výšky 90 percent," uviedla televízia TA3.

Viac o téme: účtyRobert FicoIgor MatovičBelize
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu