Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čislák zostáva na poste ministra: Opozícii sa ho odvolať nepodarilo!

Viliam Čislák
Viliam Čislák (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Ministerstvu zdravotníctva (MZ) bude aj naďalej šéfovať Viliam Čislák (Smer-SD). Za jeho odvolanie v parlamente hlasovalo 37 zo 110 prítomných poslancov. Vysloviť nedôveru ministrovi navrhli poslanci za SaS, OĽaNO, NOVA, KDH a Most-Híd.

Opozícia Čislákovi vyčítala, že kauzy ako nákup piešťanského CT prístroja či tender na stavovanie v nemocniciach zametá pod koberec, častovali ho slovami ako čistič káuz či figúrka, ktorá plní pokyny. Nezaradený poslanec Daniel Lipšic konštatoval, že minister kauzy, ktoré mal preveriť, nazýva pseudokauzami a funkcionári, ktorí po kauzách odstúpili, majú nové miesta. Poslanec Igor Matovič zase videl dôvod na jeho odvolanie aj v pripravovanom PPP projekte novej nemocnice, kde podľa neho minister ignoruje štúdiu Európskej komisie, ktorá hovorí o nevýhodnosti takéhoto projektu. Ich kolega Ivan Uhliarik (KDH) tvrdil, že si minister právom zaslúži odvolanie za to, že nepredložil konkrétne opatrenia na znižovanie nákladov na verejné obstarávania, nepredstavil aspoň snahu o zásadné riešenie zdravotníctva, reformy a riešenie zadlžovania. Minister sa bránil vymenovávaním projektov, ktoré rezort rozbehol, pripomenul ozdravný plán nemocníc. Taktiež tvrdil, že ho opozícia chce odvolať za kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády. Poslanec Richard Raši (Smer-SD) videl v aktivite opozície politikárčenie. Ďalší poslanci Smeru-SD konštatovali, že dôvod na odvolanie Čisláka nie je. 

Mimoriadna schôdza s návrhom na odvolanie ministra zdravotníctva sa začala minulý týždeň 15. apríla, trvala tri hodiny, následne ju prerušili pre zvolanie ďalšej schôdze, ktorá sa týkala reštrukturalizácie podnikov. Poslanci sa k Čislákovi vrátili dnes, o návrhu na jeho odvolanie rokovali od 13:00, odhlasovali, že rokovať budú bez prerušenia. 

Čislák bol do funkcie ministra zdravotníctva menovaný začiatkom novembra minulého roka, v kresle nahradil Zuzanu Zvolenskú. Počas jej pôsobenia na poste šéfky rezortu bol Čislák štátnym tajomníkom rezortu zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu