Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico v máji navštívi Moskvu kvôli oslavám konca vojny

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico pocestuje do Moskvy na májové oslavy konca druhej svetovej vojny. S odvolaním sa na vysoko postavený diplomatický zdroj to dnes uviedol spravodajský server Pravda.sk.

Predseda vlády sa ale údajne rovnako ako český prezident Miloš Zeman nezúčastní slávnostnej vojenskej prehliadky na Červenom námestí. Už pred dvoma týždňami hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček na tlačovej konferencii povedal, že Zeman sa v Moskve miesto účasti na vojenskej prehliadke zíde so slovenským premiérom Ficom. Úrad slovenskej vlády vtedy ale túto informáciu nepotvrdil a stále nevydal ani oficiálne stanovisko k Ficovej údajnej ceste do Moskvy.

O účasti slovenského premiéra na májových oslavách konca vojny v ruskej metropole informoval už v marci ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Následne slovenský prezident Andrej Kiska oznámil, že on do Ruska na túto spomienkovú akciu nepôjde. Moskovské oslavy bojkotuje kvôli napätým vzťahom s Ruskom v dôsledku ukrajinskej krízy väčšina vrcholných predstaviteľov západných krajín. Do ruskej metropoly nepríde okrem iného americký prezident Barack Obama, francúzsky prezident François Hollande či poľský prezident Bronislaw Komorowski. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dorazí do Moskvy až 10. mája, aby položila veniec k pomníku Neznámeho vojaka.

Okrem českého prezidenta potvrdil z európskych hláv štátov svoju účasť na moskovských oslavách len srbský prezident Tomislav Nikolić. Doraziť by mal aj grécky premiér Alexis Tsipras a zástupca Cypru. Stretnúť sa budú môcť s najvyššími predstaviteľmi Číny, Indie či KĽDR. Pri príležitosti osláv 60. výročia konca vojny v roku 2005 dorazil do Moskvy rad štátnikov vrátane amerického prezidenta Georgea Busha alebo nemeckého kancelára Gerharda Schrödera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu