Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Búrlivá slovná vojna premiéra s Figeľom: Toto majú byť riešenia kauzy Váhostav!

Robert Fico a Ján Figeľ Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa stretol v slovnom súboji s predsedom KDH Jánom Figeľom, ktorého sa strana Smer-SD snažila v minulom týždni odvolať z pozície podpredsedu Národnej rady SR. V diskusii počas politickej relácie spravodajskej televíznej stanice TA3 odzneli argumenty oboch strán, premiér predstavil návrh riešenia, ktoré však upravuje skôr budúce zákazky vlády.

Hádky a osočovanie

V úvode relácie sa Ján Figeľ začal okamžite brániť. „Problém je jedna jediná firma, ktorá sa chovala inak, ako tie ostatné, ktoré vyhrali verejné obstarávanie,“ tvrdil Figeľ a dodal: „Bolo množstvo momentov od roku 2012, v ktorých sa dalo toto riešiť.“ Figeľ zdôraznil, že štyrikrát predkladali zákon, ktorého cieľom bolo chrániť malých subdodávateľov, no tento návrh bol vládnou stranou Smer odmietnutý.

„Pán predseda sa správa ako uplakaný malý chlapec,“ vyjadril sa premiér vzápätí a hneď vysvetlil, kde vidí príčinu súčasného problému. „Nízke ceny, my si myslíme, že za to musí niekto niesť zodpovednosť,“ uviedol Robert Fico a zároveň obvinil Figeľa, že on osobne tlačil ceny dole.

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na to podpredseda Národnej rady SR reagoval slovami: „Ja som pôsobil tak, aby na Slovensku pôsobil zákon, aby verejné obstarávanie bolo naozaj verejným obstarávaním a aby bolo pod kontrolou úradu, ktorý viedol Roman Šipoš (nominant strany Smer-SD, pozn. autora). Pripomínam to preto, lebo kontrola je veľmi dôležitá, dnes sú všetky kontrolné orgány obsadené ľuďmi zo Smeru alebo HZDS a ja to považujem za problém, ktorý dlhé roky sprevádza verejné obstarávanie.“ Fico však spochybnil tvrdenie o kontrolných orgánoch: „Veď na čele Úradu pre verejné obstarávanie sedí pani Táborská, tá pani Táborská, ktorá bola vybraná vo výberovom konaní pani Radičovej.“

„Cenová politika, ktorú nastavil minister dopravy Figeľ v rokoch 2010 až 2012 je likvidačná, pretože chceli ukázať, že sa dajú stavať aj diaľnice lacné, je likvidačná aj pre malé a stredné firmy, je tu teda nejaký stav, ktorý poďme riešiť,“ pokračoval Robert Fico v diskusii. Figeľ na Smer vytiahol kauzu z obdobia prvej Ficovej vlády, keď Váhostav neplatil subdodávateľom pri stavbe Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Po vzájomnom obviňovaní sa dostali aj k plánu vlády.

Zrekonštruovaná Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici.
Zobraziť galériu (4)
Zrekonštruovaná Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici.  (Zdroj: SITA)

Vládny návrh

Konkrétne riešenie Roberta Fica spočíva hlavne v zmene zákona, no primárne vláda považuje sa najlepšie aktuálne riešenie prerušenie reštrukturalizácie, aby sa získal čas. Nový zákon by mal obsahovať klauzulu o tom, že dlžná firma sama si nebude môcť vyberať reštrukturalizačného správcu.

Zároveň by chceli posilniť postavenie veriteľov, no konkrétnu predstavu už premiér neuviedol. Zmena sa bude týkať aj toho, ak miera uspokojenia nezabezpečených veriteľov bude nižšia ako 100 percent, tak za prvé štyri roky sa vyplatí dlžná suma v rámci reštrukturalizačného plánu a zostatok si bude môcť veriteľ nárokovať zo ziskov spoločnosti aj v ďalších rokoch.

„Zobrali by sme bankám určitý objem finančných prostriedkov, hovorím o sume asi 30 miliónov eur a tieto peniaze by sme ponúkli malým živnostníkom, akciovým spoločnostiam, sro-čkám a povieme im, že by sme chceli od nich kúpiť ich pohľadávku a my im vyplatíme nie 15 percent, my im vyplatíme okamžite 50 percent s tým, že my sa potom ako štát cez Slovenskú záručnú banku postavíme ako veriteľ vo vzťahu k tejto firme, k tomu Váhostavu, budeme tvrdo vymáhať tie peniaze a samozrejme tie peniaze potom vrátime do toho fondu bankového, z ktorého tie peniaze zoberieme,“ vysvetlil svoju predstavu Robert Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Figeľovo riešenie

Ján Figeľ chce zase „vyzvať tých, ktorí majú aktuálne moc zo zákona, aby do procesu reštrukturalizácie firmy Váhostav-SK akciová spoločnosť vstúpili ako aktér, a to je prokuratúra Slovenskej republiky“ a dodal: „Je potrebné, aby za 100 percentnú prácu dostali aj 100 percentnú plácu živnostníci aj malí podnikatelia, subdodávatelia, veritelia.“ Takéto vyrovnanie by podľa neho bolo možné, ak sa časovo upraví reštrukturalizácia, napríklad by sa mohli veritelia stať akcionármi firmy Váhostav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu