Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podarilo sa im to: SKOK zaregistrovali ako politickú stranu, prvý snem v Košiciach

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra zaregistrovalo vo štvrtok Slovenskú občiansku koalíciu (SKOK) ako politickú stranu. Stranu zakladá poslanec NR SR Juraj Miškov, ktorý ministerstvo vnútra požiadal o registráciu v novembri. Vznik strany oficiálne oznámil začiatkom decembra.

„Podarilo sa nám vyzbierať potrebné podpisy a stranu oficiálne zaregistrovať presne rok pred parlamentnými voľbami. Je to veľmi povzbudivý a symbolický začiatok pre Slovenskú občiansku koalíciu," povedal dnes pre Miškov.

Najviac podpisov podľa Miškova vyzbierali v Košiciach a preto sa rozhodli odvďačiť Košičanom tak, že ustanovujúci Republikový snem strany SKOK bude 28. marca v Košiciach. “28. marec je zároveň Medzinárodným dňom učiteľov, a my tak chceme vzdať úctu školstvu a vzdelávaniu, ktoré bude jednou z nosných programových priorít Slovenskej občianskej koalície,” dodal. 

Okrem iného Slovenská občianska koalícia (SKOK) prijíma verejnú výzvu predstaviteľov strany Smer i vedenia Slovenskej informačnej služby a chce rokovať o viacerých doplneniach a zmenách v zákone o štátnom spravodajstve a spravodajských službách.

„Presadzujeme zákaz plošného sledovania komunikácie a činnosti občanov a zákaz bezdôvodného preverovania ľudí a údajov o nich. Právo na súkromie nie je len prázdnou myšlienkou. Predložený návrh zákona je podľa nás treba výrazne vylepšiť,“ hovorí poslanec a člen prípravného výboru strany SKOK, Juraj Miškov.

Za zásadné považuje SKOK najmä upravenie pravidiel na zhromažďovanie a využívanie tzv. metadát, čiže dát, ktoré opisujú detaily komunikácie, polohy a prevádzky elektronických zariadení či pošty.

„Na rozdiel od využívania odposluchov, či ďalších informačno-technických prostriedkov, nakladanie s metadátami nie je u nás legislatívne upravené. Využívanie metadát zakázal i Ústavný súd, práve kvôli chýbajúcim pravidlám. Informácie o tom, kde sa pohybujete, s kým sa stretávate, s kým si telefonujete či píšete e-maily, sú veľmi citlivé, aj bez samotného obsahu komunikácie. Potrebujeme preto zaviesť striktné pravidlá získavania, využívania, archivácie, likvidácie a kontroly takýchto informácií, podobne, ako je tomu napríklad pri odpočúvaní,“ hovorí poslanec NR SR Martin Chren.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu