Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kukan o budúcnosti v SDKÚ: Neverí, že sa strana vráti na výslnie

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Europoslanec Eduard Kukan neverí, že sa SDKÚ-DS pod súčasným vedením vráti k pozíciám, ktoré dosahovala v minulosti. Zo strany sa však napriek tomu odísť nechystá.

"Verím ideám, na základe ktorých bola strana postavená a budem ich naďalej presadzovať aj v Európskom parlamente," povedal dnes. Priznal, že nie je idealista a neverí, že pod vedením Pavla Freša sa strana pozviecha. Zostane v nej však do jej konca.

Kukanov kolega v europarlamente Ivan Štefanec dnes oznámil odchod z SDKÚ-DS. Ako dôvod uviedol nefunkčnosť strany. "Bohužiaľ, styk s členskou základňou sa otupil, takmer vytratil a to je jedným z hlavných dôvodov pre môj odchod. Strana prestala fungovať ako taká," uviedol. Zostáva pôsobiť v Európskej ľudovej strane (EPP) ako nezávislý. Do žiadnej slovenskej strany sa zatiaľ nechystá vstúpiť.

Zo strany odišli už Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášáryová, zakladateľ Mikuláš Dzurinda aj Ivan Mikloš. Nasledovali Martin Fedor (dnes Sieť) a Viliam Novotný, ktorý pomáha Eve Babitzovej s jej vznikajúcou stranou Šanca.

SDKÚ-DS opustil aj exminister školstva Eugen Jurzyca, ktorý sa pripojil k SaS, a tiež Jozef Mikuš, ktorý sa stal členom poslaneckého klubu KDH. Stranu opúšťajú aj radoví členovia, nielen funkcionári. SDKÚ-DS dosiaľ neodpovedala TASR, aký je jej súčasný počet členov.

V Národnej rade SR zostali za SDKÚ-DS už len predseda Pavol Frešo a pokladník Ľudovít Kaník, strana už nemá poslanecký klub. Zostal jej ešte europoslanec Eduard Kukan, ktorý povedal, že zostane do konca. SDKÚ-DS sa čoraz častejšie objavuje v prieskumoch verejnej mienky pod hranicou zvoliteľnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu