Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlinovi sa zmena nepáči: Ďalšia morová rana pre živnostníkov

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Živnostníci majú dostať ďalšiu morovú ranu, ktorú im prináša vládna novela zákona o zdravotnom poistení. Vyhlásil to dnes opozičný poslanec Alojz Hlina (nezaradený), ktorému sa nepáči navrhovaná zmena pri preddavkoch na zdravotné poistenie. O vládnej novele začne parlament diskutovať vo štvrtok (5.2.).

"Doteraz platilo, že živnostník bol zdravotnou poisťovňou evidovaný ako dlžník vtedy, ak sa omeškal so zaplatením preddavkov tri mesiace. Teraz má byť dlžníkom, ak sa omešká tri mesiace alebo dlžná suma dosiahne 100 eur," upozornil Hlina s tým, že takýto dlžník má nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Keďže minimálne preddavky na zdravotné poistenie presahujú 57 eur, živnostník sa môže stať dlžníkom už po dvoch mesiacoch omeškania, prípadne už po prvom mesiaci, ak má preddavky vyššie.

"Je to drakonické, nenáležité a nezodpovedá to realite. Trojmesačná lehota mala svoje opodstatnenie. Keď som telefonoval na ministerstvo zdravotníctva, boli prekvapení, že to v tej novele vôbec je. Podľa mňa ide o čistý lobing zdravotných poisťovní, ktoré takto strašia poistencov. Vyjadrujem zásadný nesúhlas s touto zmenou," dodal Hlina.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová reagovala, že tento proces je otvorený, pričom rezort sa snaží o kompromisné riešenie, ktoré bude mať najmenší vplyv na poistencov. "Zároveň je dôležité pripomenúť, že pán poslanec Hlina zabudol na tú najdôležitejšiu zmenu v danom návrhu novely a síce, že od roku 2005 a až doposiaľ žiadna vláda nevykonala v tomto ustanovení žiadnu zásadnú zmenu. Súčasné vedenie ministerstva prináša v predloženej novele zmenu zákona, ktorá je benefitom pre všetkých poistencov," tvrdí Šoltésová.

Argumentuje tým, že podľa súčasného zákona sa v zozname dlžníkov uvádza poistenec, ktorý nezaplatil preddavok na poistné za tri mesiace v kalendárnom roku a aj poistenec, ktorý nezaplatil nedoplatok za poistné. "Takýto poistenec má nárok iba na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, čo neplatí pre zamestnanca," upozornila.

Po novom, ak bude mať dlžník so zdravotnou poisťovňou uzavretú dohodu o splátkach, ktorú bude riadne plniť, bude síce uvedený v zozname dlžníkov, ale s dodatkom, že má právo na úhradu zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu