Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sulík: Návrh Smeru na krátenie platov je predvolebným populistickým divadlom

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh predsedu Smeru-SD Roberta Fica na zníženie príjmov starostov a primátorov, ktorí sú zároveň poslancami NR SR, je podľa strany SaS len predvolebným populistickým divadlom. Predseda SaS Richard Sulík to dnes uviedol s poukázaním na účinnosť zákona, ktorý má platiť od roku 2016.

"Ak má tento návrh šetriť verejné peniaze, prečo ho nezaviesť hneď?" opýtal sa Sulík. "V novembri volíme na Slovensku nových primátorov a starostov, takže by vopred vedeli, do čoho idú," dodal. Samotné zníženie platu primátora či starostu je pritom podľa Sulíka správnym krokom. Upozornil, že práve liberáli navrhli a presadili výrazné zníženie platov primátorov a starostov v roku 2010.

Pripomenul tiež, že SaS v júli predstavila vlastné koncepčné riešenie súbehu funkcií poslancov parlamentu a funkcionárov v samospráve. "Navrhli sme, aby sa ústavným zákonom zakázal súbeh funkcií poslanca Národnej rady Slovenskej republiky s funkciou predsedu vyššieho územného celku, primátora, starostu a zástupcov primátorov a starostov," spresnil predseda liberálov.

Sulík poukázal na to, že parlament musí riešiť svoju agendu tak, aby nemohla niektorá z 2900 obcí byť neoprávnene zvýhodňovaná, napríklad pri prerokúvaní štátneho rozpočtu. "Tento problém sa nedá vyriešiť znížením jedného platu na úroveň minimálnej mzdy, pretože tento krok je len trestom za sedenie na dvoch stoličkách, nie spravodlivým riešením," uzavrel Sulík.

Na základe vládnej novely by poslanci Národnej rady SR, ktorí sú napríklad starostovia či primátori, teda vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, dostávali v plnej výške iba poslanecký plat. Tieto pravidlá by však platili pre zákonodarcov od ďalšieho funkčného obdobia, teda od nasledujúcich parlamentných volieb, ktoré by sa mali uskutočniť na jar 2016.

Premiér Robert Fico dnes oznámil, že o novele sa bude rokovať až po skončení novembrových komunálnych volieb. Avizoval aj možnú diskusiu s opozíciou. Na otázku, prečo Smer-SD v minulosti nepodporil niekoľko podobných návrhov z dielne KDH, odpovedal, že kresťanskí demokrati takýto návrh nepredložili. "Hovoria o jednom mandáte, takže člen parlamentu by zároveň nemohol byť predstaviteľom samosprávy, čo považujem za chybu," dodal Fico.

Upozornil tiež, že predchádzajúce predkladané návrhy mali veľký počet legislatívnych nedostatkov. Poznamenal, že v aktuálnej vládnej novele, ktorá je už v pripomienkovom konaní, žiadne legislatívne chyby nebudú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu