Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanci budú hovoriť o Ukrajine: Sú pripravení aj na mimoriadne rokovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH chcú na septembrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR hovoriť o situácii na Ukrajine. Navrhnú to do programu schôdze, ktorá sa začne v utorok 9. septembra. Ak ich žiadosť neprejde, SDKÚ-DS bude iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu k tejto téme. U Mosta-Híd má strana podporu. Povedali Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a František Šebej (Most-Híd).

"Listom požiadame predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby dal možnosť poslancom dostať sa k informáciám. Chceme, aby nás prišiel do pléna informovať minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák," doplnil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Jeho strana chce poznať geopolitické záujmy Slovenska, ale aj to, ako bude SR plniť záväzky voči NATO a EÚ.

Bugárovcom sa nepozdáva správanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý akoby veril len ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Strana nesúhlasí ani s premiérovými vyjadreniami, že konflikt na Ukrajine je boj medzi Spojenými štátmi americkými a Ruskou federáciou. "Je to blud hodný Mariana Kotlebu," vyhlásil Šebej, ktorý šéfuje zahraničnému parlamentnému výboru.

Kritizuje aj to, že sa o Ukrajine radí premiér s tripartitou. "Je to nelegitímny orgán," zdôraznil s tým, že diskusia má prebiehať na pôde parlamentu, keďže sme parlamentná demokracia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu