Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KDH pre svoje kľúčové návrhy zatiaľ podporu Smeru nemá

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné KDH zatiaľ nezískalo podporu vládneho Smeru-SD pre svoju trojicu kľúčových návrhov zákonov, ktoré predložili do Národnej rady SR na septembrovú schôdzu. Líder hnutia Ján Figeľ dnes novinárom potvrdil, že so stranou Roberta Fica (Smer-SD) ešte nerokovali.

 KDH presadzuje jednu ústavnú zmenu a dva obyčajné zákony. V prvom prípade sa vracia k svojej dlhodobej téme "jeden mandát stačí". Kresťanskí demokrati chcú novelou Ústavy SR zakázať starostom, primátorom a šéfom krajov byť poslancami NR SR a europarlamentu. V súčasnosti totiž môžu sedieť na viacerých stoličkách.

"Sme presvedčení, že tak funkcie v samosprávnych orgánoch, ako aj funkcia poslanca parlamentu a EP sú mimoriadne náročné a nie je možné ich vykonávať súbežne bez ujmy na profesionálnej úrovni," uvádzajú v dôvodovej správe. Argumentujú aj negatívnym postojom ľudí voči politikom, ktorí kumulujú funkcie a tak nevykonávajú ani jednu stopercentne.

Na schválenie ústavnej zmeny treba 90 poslaneckých hlasov. Aby novela prešla, musel by ju podporiť Smer-SD, ktorý nedávno schválil spolu s KDH ústavnú ochranu manželstva a zmeny v justícii. Teraz má prísť Smer-SD s ústavnou ochranou vody, ktorá má zabrániť vývozu vody do zahraničia. Či sa zopakuje situácia ako pri manželstve a justícii zatiaľ ostáva otvorené. Obe strany avizovali pripravenosť rokovať.

KDH chce ďalej zmenou zákona o advokácii dosiahnuť, aby verejní funkcionári počas výkonu ich funkcie nemohli vykonávať advokátsku prax. Toto sa nemá vzťahovať na poslancov mestského zastupiteľstva, zastupiteľstva mestskej časti v Bratislave a v Košiciach a poslanca zastupiteľstva vyššieho územného celku.

"Cieľom novely je zamedziť rozporu medzi osobným záujmom advokáta a záujmom klienta pri výkone advokácie na jednej strane a verejným záujmom pri výkone funkcie verejného funkcionára na strane druhej," vysvetľujú kresťanskí demokrati.

Do tretice hnutie oprášilo starší návrh zákona, ktorým chce dať lobingu jasné pravidlá. KDH s právnou normou naposledy vlani nepochodilo. Zákon má zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť by mal tiež sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti. Pravidlá lobingu chce vlastným návrhom upraviť aj hnutie NOVA Daniela Lipšica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu