Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Amnesty International znepokojujú otázky referenda: Rozhodnutie Kisku vítajú

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Amnesty International Slovensko víta rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku dať preskúmať referendum o Ochrane rodiny na Ústavný súd SR.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe Amnesty International, o ktorej informovala Ľudmila Ďurajová, "Amnesty International Slovensko znepokojujú otázky referenda, ktorých prípadné schválenie ovplyvní život jednej skupiny ľudí, čím vytvorí legitímny priestor pre diskrimináciu a môže viesť aj k odnímaniu práv ďalších skupín".

Hnutie preto víta dnešné rozhodnutie prezidenta o tom, že referendum poputuje na preskúmanie na Ústavný súd SR pre možný nesúlad otázok v ňom s ústavou. "Týmto postojom sa vytvorí priestor na prehodnotenie nielen samotnej ústavnosti vyhlásenia referenda, ale aj priestor na diskusiu o postavení a ochrane práv menšín v našej krajine," tvrdí v tlačovej správe Jela Dobošová z Amnesty International Slovensko.

Amnesty International Slovensko znepokojujú otázky referenda, ktorých prípadné schválenie ovplyvní život jednej skupiny ľudí, čím vytvorí legitímny priestor pre diskrimináciu a môže viesť aj k odnímaniu práv ďalších skupín.

"Odňať neheterosexuálnym párom možnosť uzavrieť registrované partnerstvo a manželstvo vedie k diskriminácii vo viacerých oblastiach ako napríklad v sociálnej, ekonomickej, ale aj pri výkone istých právnych úkonov,“ cituje tlačová správa Dobošovú. Dobošová si zároveň myslí, že "Slovensko sa zbavuje svojej povinnosti bojovať proti všetkým formám diskriminácie, čo je v rozpore s pozitívnymi opatreniami, ktoré boli prijaté práve na splnenie tohto cieľa“.

Pripomína, že medzi takéto povinnosti patrí "napríklad revízia Trestného zákona z minulého roka, ktorá pridala k osobitným motívom trestných činov nenávisť pre sexuálnu orientáciu, tiež vytvorenie Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) osôb v auguste 2012 a prijatie antidiskriminačného zákona, ktorý explicitne zakazuje diskrimináciu pre sexuálnu orientáciu.

Navyše, novela ústavného zákona už definuje manželstvo ako 'jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy', ktorú Amnesty International Slovensko považuje za diskriminačnú". V závere dodáva, že v prípade schválenia otázok referenda "by sa Slovensko mohlo zaradiť k malému počtu krajín v Európe, ktoré už prijali alebo sa snažia prijať podobné diskriminačné zákony ako Maďarsko, Rumunsko či Litva".

Referendum o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu preskúma Ústavný súd SR. Rozhodol tak prezident SR Andrej Kiska a informoval o tom dnes v Prezidentskom paláci v Bratislave. „Ak by neexistovali oprávnené pochybnosti o tom, že otázky sa týkajú základných práv a slobôd, referendum vyhlásim,“ povedal. Ako dodal, pokladá za povinnosť požiadať Ústavný súd SR, aby posúdil a rozhodol, či otázky sú alebo nie sú v súlade s ústavou, či referendum možno alebo nemožno vyhlásiť.

Prezident Andrej Kiska pred prezidentskými voľbami Aliancii za rodinu prisľúbil, že referendum o ochrane rodiny vyhlási na deň komunálnych volieb, ktoré budú v polovici novembra. Svoj sľub však nedodržal, povedal to dnes na brífingu v Bratislave hovorca aliancie Anton Chromík. Aliancia si tiež myslí, že o veciach a hodnotách rodiny a manželstva by nemali rozhodovať elity, Ústavný súd SR by nemal byť ten, ktorý zavedie nadpráva a niečo, čo na Slovensku nie je a nikdy nebolo.

"Máme teda za to, že Kiska, ako prvý prezident v SR, dal po prvýkrát občiansku petíciu na ústavný súd a bohužiaľ sme z toho sklamaní. Dobrovoľníkov to tiež mrzí, pracovali dňom aj nocou a zaslúžia si, aby sa k ich práci postavil niekto čelom," informoval novinárov Chromík. Ani registrované partnerstvá ani adopcie detí pármi či skupinami rovnakého pohlavia nie sú základným právom, pripomenul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu