Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Fica u Kisku: Prezident vymenoval dvoch nových ministrov!

Prezident vymenoval dvoch nových ministrov Zobraziť galériu (9)
Prezident vymenoval dvoch nových ministrov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska dnes prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali v stredu. Obaja vo funkciách končia po dohode s premiérom Robertom Ficom.

Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa dnes stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií. Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica v oblasti energetiky, Čaplovičovi plánujú ponúknuť agendu ľudských práv. 

Oba rezorty sú podľa prezidenta Kisku nesmierne dôležité. "Ministerstvo hospodárstva je pre nás kľúčové, je kľúčové preto, aby sa nám darilo vytvárať podmienky pre tých, ktorí tvoria pracovné miesta," konštatoval Kiska v príhovore. Rezort školstva dnes podľa neho stojí pred ťažkými úlohami, v školstve však prezident vidí našu budúcnosť. 

"Pozdvihnúť úlohu učiteľa v našej spoločnosti, vrátiť mu dôstojnosť, odstrániť byrokraciu - úlohy sú obrovské a ja vám držím prsty," dodala hlava štátu. Premiér Robert Fico sa prezidentovi poďakoval za veľmi účinnú spoluprácu pri zmenách vo vláde a vyjadril nádej, že noví ministri nadviažu na všetko pozitívne, čo urobili ich predchodcovia. 

Pellegrini bude hľadať úspory v rezorte aj peniaze pre učiteľov 

Nový minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) chce vo svojom rezorte dosiahnuť, aby bol modernou, flexibilnou organizáciou, ktorá vie reagovať na potreby 21. storočia, ktorá zefektívni svoju činnosť a bude poskytovať kvalitný servis pre pedagógov a školy. Povedal to tesne po vymenovaní do funkcie prezidentom Andrejom Kiskom.

"Budem sa snažiť nájsť úspory aj na strane fungovania rezortu, aj rokovať pri príprave rozpočtu o takom, ktorý by umožnil aj v nasledujúcom roku zvýšiť platy učiteľom," povedal Pellegrini. Učiteľov chce tiež odbremeniť od byrokracie a ako nováčik v rezorte školstva tvrdí, že to môže byť pre neho výhodou, pretože nie je zaťažený vzťahmi a ideológiami. 

"Ten, kto nebude stíhať, tak bude musieť rezort školstva opustiť," odpovedal Pellegrini na otázku o prípadných personálnych zmenách na ministerstve. Dodal, že sa bude do rezortu snažiť zaviesť taký spôsob riadenia, aký zaviedol na ministerstve financií. Prípadné zmeny na miestach štátnych tajomníkov navrhne na prvom zasadnutí vlády po letnej pauze.

V rezortoch hospodárstva a školstva mohli byť podľa Kaliňáka razantnejší 

Bývalý minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) a exminister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) urobili mnoho pozitívnych vecí, "ale asi bolo možné, aby sa niektoré veci urobili ešte razantnejšie". Myslí si to minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD).

"V mnohých rezortoch dochádzalo k veľmi hlbokým zmenám a reformám a v mnohých prípadoch bola taká diskusia, či nie je možné, aby bola zvýšená akcelerácia niekde, kde je tento problém intenzívnejší. Na ministroch bolo, aby zvážili, či takú zásadnú zmenu môžu urobiť, alebo si myslia  že by bolo lepšie, aby bola nejaká energickejšia nová osobnosť," povedal Kaliňák. 

Napriek tomu Kaliňák nehovorí o sklamaní alebo nespokojnosti. "Môžeme sa pýtať, mohlo prísť viacej investorov? Mohli sme byť v niektorých prípadoch aktívnejší? Možno sme mali v niektorých prípadoch povedať, že toto je investor, ktorého nechceme alebo ktorého sa vzdáme, pretože chce až príliš veľa peňazí na to, že tie miesta nevyzerali úplne ideálne," povedal Kaliňák na margo Malatinského. 

Čaplovič podľa Kaliňáka v rezorte určite dosiahol zlepšenie podmienok učiteľov, no tvrdí, že každé takéto zlepšenie je len dočasné opatrenie. "Takú veľmi ťažkú zmenu, ktorá sa stretne s veľkým odporom, na to je on príliš konsenzuálny typ človeka," uzavrel.

Pavlis: Mojou prioritou bude hľadať zahraničné investície

Prioritou nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa bude vyhľadávanie zahraničných investícií. "Bol by som nerád, keby ohlásené investície skončili v Maďarsku alebo Česku. Moja priorita je aktívne vyhľadávať tieto investície," povedal Pavlis novinárom krátko po tom, ako ho do funkcie ministra vymenoval prezident Andrej Kiska.

Pavlis vyhlásil, že vymení oboch svojich štátnym tajomníkov. "Jedného už mám vybraného. Tak ako bolo oznámené, bude to Rastislav Chovanec. O druhom, ktorý by sa mal venovať energetike, ešte rokujeme," doplnil. Nový minister si myslí, že ho čaká ťažké obdobie. Podľa vlastných slov by chcel znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, sústrediť sa chce aj na energetickú bezpečnosť Slovenska. 

"Myslím si, že som pripravený, aj vzhľadom na to, že som v tom rezorte pôsobil dva roky," dodal Pavlis, ktorý do ministerskej funkcie odišiel z postu štátneho tajomníka. Na otázku, v čom bude lepší ako jeho predchodca Tomáš Malatinský, odpovedal, že chce ministerstvu vrátiť dôležitosť postavenia. "Myslím si, že za posledné štyri roky ministerstvo stratilo zo svojej akčnosti," ukončil. 

Pavla Pavlisa dnes za ministra vymenoval prezident Andrej Kiska po tom, ako vo funkcii šéfa rezortu hospodárstva skončil Tomáš Malatinský. Kiska dnes tiež prijal demisiu ministra školstva Dušana Čaploviča a na jeho miesto vymenoval Petra Pellegriniho. Obaja ministri vo funkciách skončili po dohode s premiérom Robertom Ficom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu