Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Fico varuje: Putin pohrozil zastavením dodávok ruského plynu!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O možnom pozastavení dodávok ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko dnes informoval premiér Robert Fico generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

"Viaceré členské štáty EÚ vrátane Slovenska boli informované prezidentom Vladimirom Putinom, že od 1. júna, pokiaľ nebude Ukrajina platiť za plyn, nebude dodávaný do európskeho priestoru," vyhlásil po dnešnom rokovaní Fico.

Moskva v pondelok (12.5.) zopakovala, že zastaví dodávky plynu Ukrajine, ak Kyjev dopredu nezaplatí za júnové dodávky. Putin zároveň varoval európskych zákazníkov, že dodávky plynu do Európy môžu byť prerušené.

O tejto situácii na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC, ktorá sa koná v Bratislave, diskutovali premiéri Vyšehradskej štvorky. Fico potvrdil existujúci súlad medzi krajinami V4, pokiaľ ide o nevyhnutnosť pre tento prípad pripraviť osobitný krízový mechanizmus. Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka deklaroval pripravenosť svojej krajiny podieľať sa expertne na vypracovaní spoločného solidárneho plánu krajín V4.

Fico okrem toho ubezpečil Rasmussena o plnení záväzkov a povinností Slovenska ako člena aliancie. Slovensko vynakladá na obranu iba okolo jedného percenta HDP, pričom by malo dve percentá. "Urobili sme významné opatrenia, pokiaľ ide o armádu a sme pripravení urobiť významné opatrenia aj pokiaľ ide o štruktúru tohto rozpočtu," avizoval s tým, že kým v súčasnosti ide na modernizáciu okolo osem-deväť percent, na budúci rok by to malo byť 18 až 19 percent z rozpočtu.

"Rozumiem ambícii NATO, aby členské štáty, ktoré neplnia tento záväzok, urýchlili tempo približovania sa k nemu, na druhej strane som informoval, že Slovensko je krajina, kde sme si prešli mimoriadne náročnou konsolidáciou verejných financií, kde je sociálna situácia úplne iná ako v iných štátoch a kde otázka zvyšovania rozpočtu na armádu je mimoriadne citlivá," konštatoval.

Rasmussen zdôraznil, že kríza na Ukrajine poukázala na fakt, že na obrane stále záleží. O zvyšovaní rozpočtu na obranu sa preto bude hovoriť aj na septembrovom summite aliancie, ktorý sa uskutoční v južnom Walese. Upozornil, že táto otázka síce niečo stojí, ale riešenie nebezpečnej situácie stojí ešte viac. "Severoatlantická aliancia je založená na princípe jeden za všetkých, všetci za jedného. Na jednej strane si všetci užívajú ochranu NATO, na druhej strane musia všetci prispievať svojimi záväzkami," podčiarkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu