Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OĽaNO: Mesačné vákuum na nákup poľnohospodárskej pôdy môže byť zámer

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady (NR) SR z hnutia OĽaNO Martin Fecko, Igor Hraško a Helena Mezenská sa na dnešnom brífingu na pôde parlamentu pozastavili nad tým, prečo vláda neprijala zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku s príslušnými obmedzeniami tak, aby mohol platiť od 1. mája tohto roka.

"Mali sme na to 10 rokov, a my sme nestihli termín," zdôraznil Fecko. Slovensko si pri vstupe do Európskej únie (EÚ) v máji 2004 uplatnilo moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom – fyzickým osobám na obdobie siedmich rokov s platnosťou do 30. apríla 2011. V tomto období tak mohli pôdu v SR zo zahraničia kupovať iba právnické osoby. V roku 2011 EÚ schválila návrh slovenskej vlády na predĺženie moratória o ďalšie tri roky, do 30. apríla 2014.

Poslanci za OĽaNO chceli zákon schváliť v skrátenom legislatívnom konaní na mimoriadnej schôdzi NR SR, tú sa im však zvolať nepodarilo. Parlament ho preto prerokuje na svojom najbližšom riadnom zasadnutí, ktoré sa začne 13. mája. Zákon by mal po schválení nadobudnúť účinnosť 1. júna tohto roka.

"Jeden mesiac tu bude vákuum, keď našu poľnohospodársku pôdu bude môcť nakupovať občan – cudzozemec bez nejakej legislatívy, ktorá by ju chránila. Je to zámer, alebo nie? Chcel niekto ten mesiac využiť na to, aby sa niečo poskupovalo?" spýtal sa Fecko.

Predložený zákon podľa OĽaNO nevyčerpal všetky možnosti ochrany pôdy, ktoré sú zadefinované v legislatíve iných krajín EÚ. Opoziční poslanci kritizujú to, že po nadobudnutí vlastníctva zákon nezaväzuje vlastníka využívať pôdu na poľnohospodársku produkciu. Rovnako sa im nepáči, že kúpa poľnohospodárskej pôdy sa podmieňuje odbornou spôsobilosťou.

"Vytvára sa tak absurdná situácia, keď pôdu u nás ľahšie kúpi zahraničný farmár ako náš občan, ktorý doteraz nepodnikal v poľnohospodárstve. Nie je možné, aby ste si kúpili farmu a nechali na nej podnikať odborne spôsobilé osoby," vysvetlil Hraško.

Zákon tiež podľa nich nepočíta s predkupným právom obce alebo štátu a upozornili aj na to, že nechráni lesnú pôdu, ktorá tvorí 40 % územia SR. "Mimo vlastníctva štátu je teda približne 1,2 milióna hektárov týmto zákonom neriešených lesov. Ide o plochu Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho a takmer štvrtiny Nitrianskeho kraja," priblížil Hraško. Poslanci plánujú na najbližšej schôdzi predložiť k zákonu viacero pozmeňujúcich návrhov.

Riaditeľ komunikačného odboru Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala v reakcii položil otázku, prečo sa poslanci OĽaNO nezasadili za predĺženie moratória na ďalšie tri roky aj vo vzťahu k lesnej pôde v čase, keď boli súčasťou vládnej koalície. Rezort podľa neho nepredpokladá, že za mesiac, kým nadobudne účinnosť nový zákon, dôjde k masívnemu skupovaniu pôdy. "Jedným z hlavných dôvodov je rozdrobenosť vo vlastníctve súkromnej poľnohospodárskej pôdy," dodal.

Zároveň upozornil, že zákon na viacerých miestach zvýrazňuje, že predaj sa týka iba tej časti pôdy, ktorá sa má aj naďalej využívať na poľnohospodársku výrobu. Osoby oprávnené nadobúdať jej vlastníctvo musia mať trvalý pobyt alebo sídlo na území SR minimálne 10 rokov a musia vykonávať poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky pred prevodom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu