Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri Ukrajine musíme podporiť EÚ, reagujú analytici na Fica

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri situácií na Ukrajine by sme nemali ostať na okraji a aktívnejšie podporovať stanoviská Európskej únie. Analytici tak reagovali na vyhlásenia premiéra a prezidentského kandidáta Roberta Fica.

Ten v diskusií prezidentských kandidátov organizovanej Hospodárskymi novinami kládol dôraz na hospodárske záujmy Slovenska. Aj keď priznal porušenie medzinárodného práva Ruskom, spomenul tiež vývoz automobilov do Ruskej federácie alebo tranzit plynu cez naše územie.

"Prejavili sa jeho (Ficove, pozn. SITA) predstavy o zahraničnej politike, ktorá rezignovala na hodnoty," povedal politológ Grigorij Mesežnikov. V záujme Slovenska je podľa neho dodržiavanie medzinárodných zmlúv. "Treba premiérovi pripomenúť, že Slovensko sa zaviazalo podporovať integráciu Ukrajiny do euroatlantických štruktúr," dodal s tým, že Fico v minulosti niekoľkokrát prejavil sympatie k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, čo je pri demokratických politikoch nezvyčajné. 

"Hospodárske záujmy sú dôležité, ale nie jediné," myslí si riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák. Pridanie sa k stanoviskám Európskej únie nás podľa neho neohrozí. Medzi Ruskom a úniou totiž funguje vzájomná závislosť. "Dôležité pre štáty je mať názor, nevýraznosťou sa totiž znižuje naša dôležitosť," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu