Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Šokujúci prieskum: Kotlebova strana by sa dostala do parlamentu!

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do parlamentu by sa podľa najnovšieho prieskumu agentúry MVK dostala aj Ľudová strana Naše Slovensko, za ktorú bol zvolený Marián Kotleba do kresla predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

V prieskume získala táto strana 7,6 percenta hlasov respondentov a obsadila piatu priečku. Brány národnej rady by prekročila dnes neparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK), ktorú by podľa prieskumu volilo 5,5 percenta opýtaných. Naopak, parlamentná strana Sloboda a Solidarita (SaS) by v poslaneckých laviciach zástupcu nemala, v prieskume dostala podporu 3,9 percenta.

Výskum preferencií robili od 15. do 21. januára na reprezentatívnej vzorke 1 106 respondentov. Odpovedali na otázku: Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste odovzdali svoj hlas?

Voľby by podľa prieskumu MVK vyhrala strana Smer - Sociálna demokracia (Smer-SD) so ziskom 38,1 percenta. Na druhom mieste skončilo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktorému by dalo hlas 9,5 percenta opýtaných. Prvú trojku uzatvára hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré by podľa prieskumu volilo 9,2 percenta voličov.

Nasleduje hnutie Nová väčšina - Dohoda (NOVA), za ktoré v prieskume zahlasovalo 7,9 percenta respondentov, za ňou je spomínaná Ľudová strana Naše Slovensko, Most-Híd so ziskom 5,9 percenta hlasov, nasleduje SMK a do parlamentu by prešla aj Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS), ktorej by svoj hlas dalo 5,1 percenta účastníkov prieskumu.

Smer-SD 38,1
KDH 9,5
OĽaNO 9,2
NOVA 7,9
Ľudová strana Naše Slovensko 7,6
Most-Híd 5,9
SMK 5,5
SDKÚ-DS 5,1
SaS 3,9
SNS 2,9
99 % - občiansky hlas 1,2
iné subjekty 3,4
údaje sú v percentách

Okrem SaS by sa do parlamentu nedostala ani Slovenská národná strana (2,9 percenta) a 99 % - občiansky hlas (1,2 percenta). Iné subjekty v prieskume pozbierali 3,4 percenta hlasov.

Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami zistenými v tomto prieskume, strana Smer-SD by v Národnej rade SR získala 64 mandátov, kluby KDH a OĽaNO by mali po 16 kresiel, potenciálni voliči strany NOVA by do parlamentu vyslali 13 zástupcov a rovnaký počet poslancov by v najvyššom zákonodarnom zbore mala aj Ľudová strana Naše Slovensko. Most-Híd by disponoval 10 zákonodarcami, kým voličov SMK a SDKÚ-DS by reprezentovalo po 9 poslancov.

Ľudovú stranu Naše Slovensko by do Národnej rady posunuli predovšetkým hlasy nevoličov, teda respondentov, ktorí sa nezúčastnili na voľbách v roku 2012 (27,8 percenta) a bývalých voličov strany Smer-SD (22,9 percenta). Pôvodní voliči tejto strany by tvorili 19,6 percenta jej aktuálneho zisku z prieskumu.

Na voľbách by sa podľa prieskumu určite nezúčastnilo 8,7 percenta respondentov a ďalších 21,7 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, resp. koho by v nich podporili.

Politológ: Popularita Ľudovej strany-Naše Slovensko môže ešte rásť

Popularita Ľudovej strany-Naše Slovensko môže ešte rásť, Marián Kotleba je totiž v povedomí verejnosti. Myslí si to politológ Miroslav Kusý v reakcii na prieskum agentúry MVK, v ktorom ĽS-Naše Slovensko namerali 7,6 percenta volebných preferencií.

Podľa Kusého sa Kotleba po nástupe do funkcie nedištancoval od svojich kontroverzných názorov, čím ich legitimizoval pred časťou verejnosti. Politológ Kusý predpokladá ďalší rast preferencií strany nezávisle od toho, ako si bude Kotleba počínať v úrade predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

"Môže sa vyhovárať na nepriateľstvo zastupiteľstva a politických strán, ktoré mu neumožnia riešiť to, čo chce," dodáva s tým, že ĽS-Naše Slovensko má potenciál brať hlasy stranám z celého politického spektra.

Podobný názor má aj Grigorij Mesežnikov, podľa ktorého Kotleba "nekandidoval, aby robil štandardnú politiku." Jeho konkrétne kroky a prípadné zlyhania v Banskobystrickom kraji neovplyvnia jeho podporu v iných častiach krajiny, myslí si Mesežnikov. Zároveň ale upozorňuje, že na definitívne potvrdenie vzostupu podpory ĽS-Naše Slovensko bude potrebných viac prieskumov verejnej mienky.

Analytik Ján Baránek súhlasí, že treba počkať na výsledky iných prieskumov. Strana podľa neho "môže rásť, ale o koľko reálne, to sa ešte nedá povedať".

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu