Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Paška: Podporujeme Ukrajinu a dúfame, že bude podpísaná Asociačná dohoda

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

KYJEV – Slovensko podporuje Ukrajinu v jej zbližovaní s Európskou úniou. Dúfa, že Únia s Ukrajinou podpíše na novembrovom summite Východného partnerstva vo Vilniuse Asociačnú dohodu. Vyplýva to z vyjadrení predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku, ktorý dnes o tejto téme hovoril so svojim ukrajinským partnerom Volodymyrom Rybakom.

"Postoj Slovenska bol vždy pozitívny. Chceme podporiť Ukrajinu a dúfame, že Asociačná dohoda bude podpísaná," povedal po rokovaní Paška. Podľa neho by to malo nielen politické efekty z hľadiska stability a ďalšieho vývoja Ukrajiny, ale aj ekonomické.

"Lebo súčasťou je aj dohoda o zóne voľného obchodu. Predpoklad rastu ekonomického potenciálu a vzájomnej obchodnej výmeny je až trojnásobný," priblížil. Zdôraznil, že slovenská ekonomika "potrebuje nové trhy ako soľ" a bolo by to pre ňu dobré posolstvo.

Podľa Pašku však postoj Ukrajiny neznamená, že chce ukončiť vzťahy s Ruskom. "Ukrajina, ako aj Slovensko, hľadá korektné a otvorené vzťahy nielen s európskymi partnermi, ale aj s partnermi mimo EÚ," poznamenal. Ukrajina má podľa neho bytostný záujem udržať si dobré vzťahy s Ruskou federáciou. "Pretože ich objem obchodnej výmeny a vzájomná ekonomická závislosť je taká obrovská, že ak by k takejto úrovni vzťahov nedošlo, prinášalo by to škody pre obe strany," objasnil.

Šéf slovenského parlamentu počas dnešnej oficiálnej návštevy Kyjeva neobišiel ani pomník Neznámeho vojaka na Námestí slávy, kde položil veniec. Čaká ho ešte oficiálny obed podávaný v mene predsedu Najvyššej rady Ukrajiny Rybaka, ako aj stretnutie s predsedom ukrajinskej vlády Mykolom Azarovom.

Do Kyjeva priletela s Paškom okrem iných aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a niekoľkí poslanci Národnej rady SR. Zvolenská má naplánované stretnutie s ukrajinskou partnerkou Raisou Bohatyrjovou. Slovenská delegácia sa z oficiálnej návštevy Kyjeva vráti dnes večer.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu