Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miškov chce, aby ministri vysvetlili zlý stav ekonomiky: Slovensko totálne prepadlo!

Juraj Miškov
Juraj Miškov

BRATISLAVA - Bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov hovorí v súvislosti s ostatnou správou Svetového ekonomického fóra o totálnej hanbe. V nej sa uvádza, že Slovensko je druhou najmenej konkurencieschopnou krajinou EÚ. Oproti minulému roku si naša ekonomika zhoršila pozíciu o sedem priečok zo 71. na súčasné 78. miesto. Pozícia klesla už siedmy rok v rade a tohtoročný výsledok je historicky najhorším umiestnením.

Exminister hospodárstva a predseda komisie pre podnikateľské prostredie Hospodárskeho výboru NR SR Juraj Miškov dnes listom vyzval ministra financií Petra Kažimíra a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, aby vysvetlili dramatický prepad Slovenska v rámci rebríčka konkurencieschopnosti.

„Slovensko skončilo podľa správy Svetového ekonomického fóra na úplnom chvoste. Horšie skončilo už len Grécko, čo teda nie je najlepšia vizitka. Práve naopak, to, že naša ekonomika je takmer na úrovni tej gréckej, považujem za totálnu hanbu.“ Ako ďalej dodal, presne pred rokom spolu s kolegami kritizovali vládu Roberta Fica za zákony, ktoré v tom čase prijímala. Bude sa preto pýtať, aké riešenia chcú zodpovední členovia vlády ponúknuť. „Dnes sa deje presne to, o čom sme hovorili a na čo sme upozorňovali,“ uzavrel poslanec Národnej rady.

Tesne nad Slovenskom sa umiestnilo Chorvátsko na 75. mieste a Rumunsko na 76. pozícii. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska je prepad spôsobený pesimizmom podnikateľov, ktorý plynie z dlhodobo neriešených bariér podnikania a zo zmien v daňovo-odvodovom systéme a pracovnoprávnej legislatíve, ktoré platia od začiatku tohto roka.

Aliancia považuje za hlavné problémy, ktoré najviac ovplyvňujú našu konkurencieschopnosť, neefektívne verejné inštitúcie, nízku vymožiteľnosť práva, byrokraciu, klientelizmus, neatraktívny daňový systém, nízku transparentnosť a efektívnosť verejných výdavkov, rastúcu zadlženosť štátu, rigidný pracovný kódex a nízku kvalitu vzdelávacieho systému.

SEF v tomto roku zaradilo do hodnotenia 148 krajín z celého sveta. Na základe výsledkov správy sa piaty raz po sebe umiestnilo na prvej pozícii Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a Fínsko je na treťom mieste. Nemecko sa oproti minulému roku posunulo o dve miesta vyššie a obsadilo 4. priečku. USA po štyroch poklesoch v uplynulých rokoch zvrátili trend. Zlepšili si pozíciu o dve priečky a skončili na 5. mieste.

Pozíciu si tiež zlepšil Hongkong z minuloročného 9. miesta na súčasné 7. miesto. Naopak Švédsko, Holandsko a Veľká Británia v rebríčku v porovnaní s minulým rokom mierne klesli. Susedná Česká republika klesla o sedem miest na 46. priečku. Lídrom v regióne krajín V4 sa po prvýkrát stalo Poľsko, ktoré si medziročne pohoršilo o jednu priečku a obsadilo 42. miesto. Maďarsko kleslo o 3 miesta a obsadilo v tomto roku 63. pozíciu.

Hodnotenie konkurencieschopnosti krajín vychádza z dostupných štatistických dát a celosvetového prieskumu názorov riadiacich pracovníkov. Prieskum sa konal od januára do apríla 2013 a zapojilo sa doň viac ako 13 tisíc manažérov z celého sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu