Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matovičovci chcú odmeniť učiteľa, ktorý poukázal na podozrivú zmluvu

Ján Mičovský
Ján Mičovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po tom, ako parlament odmietol návrh poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na podporu, ochranu a odmeňovanie bojovníkov s korupciou, sa rozhodli z iniciatívy poslanca Jána Mičovského zastúpiť štát a časť príspevku na činnosť hnutia venovať na odmeňovanie občanov, ktorí sa nebáli poukázať na korupciu vo svojom okolí.

Prvým odmeneným za boj s korupciou má byť učiteľ Oto Žarnay z košickej Obchodnej akadémie Polárna, ktorý poukázal na podozrivú zmluvu, ktorá jeho školu netransparentne oberala každý mesiac o 500 eur.

"Ak chceme s korupciou naozaj pohnúť, je nevyhnutné pracovať práve so skupinou čestných, no oprávnene sa obávajúcich ľudí," uviedol Mičovský. Podľa neho by štát mal odmeňovať a chrániť ľudí, ktorí majú guráž proti korupcii zabojovať. Ako doplnil, pre najvyššie autority štátu je povinnosť takýchto ľudí ako nasledovaniahodné príklady verejne oceňovať.

Zmluvu, na ktorú Žarnay upozornil, riaditeľ košickej školy Peter Ivan zrušil, ale učiteľa z organizačných dôvodov po 17 rokoch prepustil. Výpoveď dostal aj jediný kolega, ktorý sa ho zastal. Riaditeľ školy odmieta, že by prepustenie učiteľov súviselo s právnickými službami.

Podľa vlastných slov ich prepustil pre organizačné dôvody, keďže škola dostala od samosprávy po zmene normatívu menej peňazí a do prvého ročníka sa zapísalo menej prvákov, než predpokladali. Dodal, že Žarnay porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho prácou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu