Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

EÚ by mala byť lídrom zelených tém, ale nie na úkor ľudí, tvrdí Žiga

Minister Peter Žiga
Minister Peter Žiga (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Európska únia by mala byť podľa ministra životného prostredia Petra Žigu lídrom zelených tém, ale nie na úkor kvality života ľudí a konkurencieschopnosti našich podnikov.

Štrukturálna reforma systému obchodovania s emisiami (ETS) a rámec pre politiku v oblasti zmeny klímy a energetiky do roku 2030 boli témy dnešného stretnutia ministra životného prostredia SR Petra Žigu s britským ministrom pre klimatické zmeny a energetiku Edwardom Daveym v Bratislave.

Edward Davey prezentoval odhodlanie presadzovať politiku zeleného rastu, nízkonákladovej energetiky a ekonomiky. „Som presvedčený, že je možné dosiahnuť zelený rast, ktorý bude efektívny a schopný vytvárať nové pracovné miesta,“ povedal britský minister.

Peter Žiga s ním súhlasil a pripomenul, že SR podporuje, aby bola Európska únia lídrom zelených tém, ale nemalo by to znižovať kvalitu života ľudí a konkurencieschopnosť našich podnikov. Súčasne v tejto súvislosti podčiarkol potrebu globálnych dohôd. „EÚ nemôže postupovať izolovane, treba realistický postoj v záujme zachovania konkurencieschopnosti únie,“ zdôraznil Žiga. 

Davey verí, že sa podarí presadiť reformu ETS v Európskej rade. Privítal by užšiu spoluprácu so Slovenskom. Britský minister si uvedomuje, že transformáciu energeticky náročných odvetví treba riešiť subvenciami a podobnými nástrojmi a je nevyhnutné, aby jednotlivé štáty pracovali so všetkými možnosťami a technológiami, aby sa využili tie najlacnejšie a najefektívnejšie.

„Podporujeme princíp technologickej neutrality, neviažme sa ku konkrétnym metódam znižovania emisií uhlíka,“ povedal Edward Davey. Minister Peter Žiga sa s myšlienkou technologickej neutrality jednotlivých štátov EÚ stotožnil. „Každá krajina má vlastné špecifické podmienky,“ dodal slovenský minister. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu