Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Potrebujeme vyšetrovacie výbory s verejnou kontrolou, tvrdí Procházka

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vyšetrovacie výbory NR SR by mali byť podľa nezaradeného poslanca NR SR Radoslava Procházku s verejnou kontrolou. Ako povedal Procházka v rozhovore, inštitúcie, ktoré majú v tomto štáte strážiť bezpečnosť, poriadok a spravodlivosť, práve tieto hodnoty ohrozujú.

„Ich postupný rozklad nielenže činí zraniteľným Slovensko ako také, ale jeho občanom berie posledné zvyšky ilúzií o režime, v ktorom žijú. Je to režim, v ktorom štátna moc funguje ako tovar a kde sa k samoúnosu a samozbitiu pridáva už aj samovyšetrovanie,“ vyhlásil Procházka. Národ už sa podľa neho nevie a nemôže spoľahnúť na to, že mu budú skladať účty tí, o ktorých nič nevie a ktorí fungujú ako štát v štáte.

V tejto situácii by sa parlament namiesto prijímania desiatok nových zákonov každý mesiac mal podľa Procházku sústrediť na hĺbkovú kontrolu represívnych orgánov a nakladania s verejným peniazmi. „Konkrétne by mal vytvoriť predpoklady pre efektívne fungovanie vyšetrovacích výborov, v ktorom okrem paritne zastúpených poslancov NR SR budú sedieť aj skutoční odborníci a pred ktorými budú prebiehať verejné vypočutia. Takéto výbory by pod verejnou kontrolou mohli priniesť reálnejšie výsledky práce, ako to tradičné slovenské: zákon porušený nebol,“ povedal poslanec s tým, že funguje to v mnohých štátoch EÚ a tam, kde to funguje, sa odmietnutie účasti alebo výpovede chápe ako pohŕdanie spravodlivosťou, spojené s prísnymi trestami.

Politici sa už viac ako týždeň zaoberajú spisom, ktorý má hovoriť o podozreniach z tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe. V spise, ktorý dostal denník Sme, sa údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu