Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Vláda bude rokovať o finančnom odškodnom pre znásilnené obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Obete znásilnenia či sexuálneho násilia alebo zneužívania by mali mať zákonom úplne jednoznačne garantované, že na jednej strane majú nárok na vyplatenie odškodnenia prípadnej fyzickej ujmy na zdraví a na druhej strane aj právo na odškodnenie za spôsobenú morálnu škodu.

Tá môže spočívať v psychickej traume, strese, úzkosti či frustrácii. Do zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi sa teraz spresnenie tohto oprávnenia za morálnu ujmu dostáva prostredníctvom novely, ktorú dnes prerokuje vláda na 47. schôdzi. Spomínané dva nároky na odškodnenie sa nebudú vzájomne podmieňovať.

Novelizuje sa aj výpočet odškodnenia, ktoré má teraz nejednoznačný výklad. Do zákona sa pridáva veta, že pri odškodnení za spôsobenú morálnu škodu je to desaťnásobok minimálnej mzdy. V súvislosti so samotným konaním o poskytnutí odškodnenia sa podľa návrhu novely zjednotia lehoty na podanie žiadosti. Bude to do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku alebo trestného rozkazu. Aj v prípade, ak súd v trestnom konaní poškodeného s jeho nárokom odkázal na občianske súdne konanie alebo konanie pred iným orgánom, žiadosť treba podať do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia.

Kabinet prijme aj stanovisko k popoludňajšej 15. schôdzi parlamentu, na ktorej sa poslanci budú zaoberať návrhom žaloby na prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Schôdzu zvolal predseda parlamentu Pavol Paška na návrh 44 poslancov zo všetkých piatich opozičných poslaneckých klubov. Za uznesenie by muselo zahlasovať 90 poslancov. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková uviedla, že poslanci vládnej strany sa na rokovaní mimoriadnej schôdze zúčastnia a neplánujú ju zablokovať. "Program sa neschvaľuje, na schôdzi sa zúčastníme," konštatovala.

Na obžalobu prezidenta presvedčila partnerov SaS. Liberáli spolu s KDH, Mostom-Híd, SDKÚ-DS a niektorými poslancami OĽaNO iniciovali návrh v Národnej rade SR, aby podala na Ústavný súd SR obžalobu na prezidenta za úmyselné porušenie Ústavy SR tým, že po roku a pol čakania rozhodol o nevymenovaní Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. Na základe rokovacieho poriadku hlava štátu musí byť pozvaná na rokovanie schôdze, na ktorej sa diskutuje o jeho obžalobe. Ak by prezident do národnej rady prišiel a chcel by vystúpiť, poslanci mu to musia umožniť. Prezident Ivan Gašparovič podľa svojho hovorcu účasť na schôdzi neplánuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu